El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

divendres, 5 de juny del 2009

Llengua i literatures catalanes (3) Situació jurídica del català



















LA REGULACIÓ DEL MULTILINGÜISME A ESPANYA

La Constitució espanyola (1978) afirma que la llengua oficial del regne és el castellà i que «les altres llengües espanyoles [sic], que són un patrimoni cultural que ha de ser objecte de respecte i protecció, seran també oficials en les comunitats autònomes respectives segons el seu estatut d'autonomia». En el cas del Principat de Catalunya, la llengua pròpia és el català, declarat llengua oficial juntament amb el castellà.
LA SITUACIÓ A ANDORRA, FRANÇA I ITÀLIA
Andorra: el català és l'única llengua oficial.
França: el francès és l'única llengua oficial. L'ús de les altres llengües que es parlen a la República francesa,com el català, troba importants obstacles.
Itàlia: l'italià és l'única llengua oficial, però les altres llengües parlades al país, com el català, gaudeixen de cert reconeixement legal (diferent segons el cas).
LES LLEIS DE NORMALITZACIÓ LINGÜÍSTICA
Després que el català hagi esdevingut oficial al Principat de Catalunya, s'ha promulgat dues lleis de normalització lingüística (1983 i 1998), és a dir, lleis que tenen com a objectiu la recuperació i l'extensió de l'ús de la llengua en els diversos àmbits de la vida pública (administració, ensenyament, vida econòmica,mitjans de comunicació, etc.).
EL CATALÀ A LA UNIÓ EUROPEA
L’any 1990, el Parlament europeu aprovà una resolució que reconeixia la importància de la llengua catalana dins la Comunitat europea i que demanava als òrgans competents la utilització del català en certs casos concrets (publicació dels tractats i textos fonamentals de les Comunitats Europees, relació d'aquestes amb el públic i inclusió en els programes per a l'aprenentatge de les llengües europees). El 2005 però hi ha hagut una gran decepció entre la població catalanoparlant atès que al català no se li ha reconegut l'estatus de llengua oficial al si de la Unió Europea. La Unió Europea ignora que el català és la setena llengua més parlada.