NIT DE FOCS
A Berga s'han prohibit els petards per no competir amb la Patum, però a tot arreu triomfen les fogueres.
Barcelona.
La revetlla de Sant Joan del 2010 serà recordada per l'accident de Castelldefels, en la qual van perdre la vida 12 joves. Les víctimes seran recordades avui en una missa. Mentre la ciutat encara digereix la tragèdia de l'any passat, que per sempre més quedarà marcada en el record dels ciutadans, la revetlla de Sant Joan crida a la porta del calendari. Serà una jornada marcada per una combinació astronòmica sorprenent que fa que la cita amb les fogueres quedi en segon terme en algunes poblacions per la coincidència amb altres celebracions tradicionals.
A Berga, anticipen que la revetlla de Sant Joan serà gairebé inexistent. Un dels punts més importants és que l'organització ha decidit prohibir la venda de petards a la ciutat, tal com ha explicat Jaume Vima, regidor de la Patum. La campanya va començar dilluns 20 i es mantindrà fins diumenge "per evitar que s'introdueixin articles de pirotècnia fora dels habituals de la festa, els fuets". Vima ha assenyalat que no s'han programat concerts ni altres activitats habituals de revetlles. "Les pastisseries també preveuen una caiguda de la venda de coques per la coincidència de festes", afegeix. Tampoc serà fàcil topar amb una foguera a Berga. Jaume Vima i l'historiador de la Patum Alberto Rumbo són contundents: qualsevol acte que coincideix amb les festes de Corpus queda eclipsat. "La Patum ho paralitza tot -diu Rumbo-, és l'element identitari de la ciutat i la gent l'espera per retrobar-se... És un miracle que té lloc un cop cada any".
La gran incògnita és si la resta de Catalunya prescindirà d'una data lúdica i festiva de referència, com és Sant Joan, per apropar-se a la Patum. Xavi Carod hi participarà per tercera vegada i explica que "aquest any fa una il·lusió especial per la doble celebració i la particularitat cronològica". El pont serà una altra de les motivacions per pujar a Berga. L'organització de la Patum preveu que a partir de divendres s'afegeixin a la festa públic familiar i estudiants que ja han acabat els exàmens, i fins i tot alguns hotels de la zona penjaran el cartell de complert.
Revetlla, Patum o concert
"No seré a la Patum, ni a Ciutadella -on he passat alguns Sant Joan-, sinó a Palamós, de concert", explica Titot, el líder i cantant de Brams. "No és la primera vegada que la Patum cau tard", recorda. El fet que algunes vegades s'hagin encès les masses amb les flama del Canigó demostra que les dues festes ja s'han celebrat cronològicament molt juntes, però feia molt temps que no coincidien. "El moment més estrany de la nit serà quan glossarem la Patum a 200 quilòmetres de distància", afegeix.
A 134 quilòmetres de Berga s'estarà preparant un altre Corpus. Sitges celebrarà la festa de l'eucaristia amb les habituals catifes de flors als carrers i l'engalanada de balcons, entre altres accions. La coincidència amb Sant Joan ha alterat lleugerament el calendari de la festivitat. "Hem endarrerit un dia la inauguració de l'exposició de clavells, que s'obrirà dissabte en lloc de divendres", ha explicat Montse Cortiada, coordinadora de la comissió de Corpus.
Dissabte al vespre els veïns començaran a desfullar els prop de 220.000 clavells que subministra l'ajuntament per fer les catifes. Una de les preocupacions de l'organització és que les flors, que provenen de l'Equador, s'hagin pogut malmetre amb l'endarreriment cronològic del Corpus. A més dels tradicionals clavells de color rosa, vermell, blanc i groc, i de la gespa i la pellofa, una altra flor que tampoc faltarà serà la de l'alfàbrega, que tradicionalment es ven a Sitges la nit de Sant Joan. Cortiada augura que "molta gent marxarà per Sant Joan i aquest any tampoc hi seran les escoles", que acostumaven a participar en l'elaboració de les catifes, però és optimista pel que fa a la previsió de visitants, que coincideix amb la previsió dels hotelers de la població. El recorregut pels diferents carrers guarnits -"Una visita guiada que explica què és el Corpus", remarca Cortiada- amb final al Palau Maricel, on s'instal·larà l'Ou com Balla, és un altre dels al·licients d'aquesta festa declarada d'interès artístic nacional.
A Barcelona, i durant tot el dia, els protagonistes de la jornada seran els brolladors de patis i claustres guarnits amb flors, on es podrà contemplar l'Ou com Balla. El Jardí Romàntic de l'Ateneu Barcelonès (obrirà portes de les onze del matí a les vuit del vespre), el claustre de la Catedral, la Casa de l'Ardiaca, el Palau del Lloctinent i l'església de la Concepció (al carrer Aragó) recuperen aquest costum que es remunta a l'any 1673. A la nit, les platges i les revetlles populars repartides pels diferents districtes celebraran la nit més curta de l'any.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada