Aquí teniu una llista no exhaustiva d'actes diversos que commemoren el final de la guerra civil espanyola i l' inici de l'exili republicà català i espanyol.
MUME
Exili 1939
Exposicions de fotografies a Figueres sobre els bombardejos del 1939
Figueres 1939
Una exposició repassa al Castell de Sant Ferran els últims dies de la República.
Figueres, Capital de la República
Bloc dedicat al coneixement, divulgació i didàctica de la Història i la Geografia de Catalunya i dels països de parla catalana.I també els Voluntaris per la Llengua i parelles lingüístiques,especialment a la comarca de l'Alt Empordà.
El Bloc de l'Albert
- Albert Moreno i Sagrera
- Roses, Alt Empordà
- Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)
dissabte, 28 de febrer del 2009
dimecres, 25 de febrer del 2009
La Generalitat(1931-1939) i la Guerra(1936-1939).Macià i Companys(5)
L'especificitat del Principat de Catalunya en fa inviable el triomf dels colpistes(19 de juliol) El sindicat majoritari,la Confederació Nacional del Treball(CNT, de pensament llibertari i fundat a Barcelona el 1911) ocuparà els carrers i farà front als feixistes(amb brots de violència antiburgesa i anticlerical) . Restablert l'ordre públic, el Govern català presidit per Lluís Companys assumirà unilateralement més quotes de poder, endegarà la Indústria de Guerra i intentarà conciliar fer front a la guerra per una banda i la revolució social preconitzada pels anarquistes per l'altra(que realitzaren experiències com les col.lectivitzacions, úniques en la història d'Europa) amb el rerefons d'anticatalanisme dels republicans espanyols)
dimarts, 24 de febrer del 2009
La Generalitat(1931-1939) i la Guerra(1936-1939).Macià i Companys(4)
Els sectors socials que havien dominat Espanya fins l'adveniment de la Segona República(oligarquia,terratinents,eclesiàstics i militars) no estaven disposats a perdre la seva capacitat d'influència i provoquen al polarització de la societat espanyola que afavorira l'aixecament feixista dels militars espanyols colpistes el 18 de juliol del 1936.
dijous, 12 de febrer del 2009
dimecres, 11 de febrer del 2009
La Generalitat (1931-1939) i la Guerra(1936-139).Macià i Companys(2)
Amb la fugida del rei Alfons XIII i l'arribada de la Segona República s'inicià una nova etapa en les relacions amb l'Estat Espanyol, que tampoc estarà exempta de tensions polítiques entre les classes dirigents catalanes i les espanyoles. Si més no s'aconseguirà (després de més de dos segles de la desfeta del 1714) l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de 1932 i l'establiment d' un poder autònom que rebrà el nom de Generalitat de Catalunya. A les primeres eleccions per constituir el Parlament de Catalunya la majoria dels escons els obtingué ERC. La lliure expressió de la voluntat catalana significarà l'enfortiment de la tasca política i cultural que s'inicià durant l'època de la Mancomunitat, suara però amb un increment notable de la capacitat de decisió política. Francesc Macià i Lluís Companys seran els dos presidents que tindrà la Generalitat durant aquesta etapa republicana, caracteritzats ambdós per un discurs ideològic progressista que lligava el catalanisme polític amb el benestar social i econòmic dels catalans.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)