El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

divendres, 5 de juny del 2009

Art (1) Abans del romànic

ART IBÈRIC, GREC I ROMÀ
Tres antigues civilitzacions han deixat sobre el territori català importants manifestacions. En destaquem el jaciment ibèric d’Ullastret (Baix Empordà) i les restes gregues de Sant Martí d’Empúries (Alt Empordà). La romanització ha comportat l’existència al Principat de Catalunya de tot un conjunt de manifestacions, sobretot en l'arquitectura, que superen quantitativament les d’èpoques anteriors. Moltes de les actuals principals ciutats catalanes es fundaren en aquella època i hi podem trobar manifestacions arqueològiques de primer ordre.

Són particularment interessants els conjunts arqueològics de Tarragona (Tarraco, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO) i el de Barcelona (Barcino, on al subsòl de la Plaça del Rei hi ha un didàctic museu arqueològic a l'entorn de l'antiga ciutat de l'època romana).

L'aqüeducte romà que duia l'aigua a Tarraco encara és dempeus


ART VISIGÒTIC, MUSULMÀ I PRE-ROMÀNIC
En queden poques restes perquè al damunt de la major part dels antics temples s’hi construïren les esglésies romàniques. De l’art visigòtic cal remarcar-ne la casa conservada davall de la Plaça del Rei de Barcelona (Barcelonès), mentre que de l’època musulmana en destaquen el Castell de la Suda de Lleida (el Segrià) i el de Tortosa (Baix Ebre).