El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dilluns, 7 de setembre del 2009

Guerra de Successió(10) Alçament maulet.


Els maulets, els seguidors de l'Arxiduc-rei Carles III d' Àustria al País Valencià (a Catalunya eren els vigatans). Eren majoritàriament membres de les classes mitjanes rurals i de professions liberals.
Hem d'esmentar en primer lloc el general Joan Batista Basset i Ramos que "el 18 d'agost del 1705 aconseguia la capitulació de la ciutat valenciana de Dénia i l'ocupava amb un petit exèrcit, en nom de Carles III. La caiguda de la plaça, malgrat la fortalesa del seu castell va ser ràpida i no hi hagué vessament de sang. Dénia es va convertir així en la primera ciutat de la Corona d'Aragó a proclamar rei l'arxiduc Carles.
L'ocupació de la capital de la Marina va marcar un punt d'inflexió en la trajectòria de l'austriacisme valencià, que fins aleshores havia estat un moviment sediciós relativament minoritari,però que es va convertir des d'aquell moment en una revolta generalitzada contra les autoritats borbòniques"(Joaquim E. López Camps: L' alçament maulet dins del llibre: Catalunya dins de la Guerra de Successió volum I pàgina 97)
L' origen del moviment maulet segons Joaquim E. López Camps té semblances amb Catalunya:"En ambdós territoris hi va haver persones que, pels seus lligams amb la casa d'Àustria, van exercir un paper determinant en la generació d'un estat d'opinió favorable a l'arxiduc Carles i, en tots els casos, es va aprofitar una situació de revolta latent per aconseguir el suport de les classes populars com a complements de l'acció militar ( Joaquim E. López Camps: L' alçament maulet dins del llibre: Catalunya dins de la Guerra de Successió volum I pàgina 97)
També l' historiador Joaquim E. López Camps ens parla de les causes del moviment maulet:
  • "Al regne de València existia un arrelat sentiment antifrancès que s'havia fet palès en diversos avalots al llarg de tot el segle XVII, tot coincidint amb l'estat de guerra quasi permanent amb la França de lluís XIV.Bona part de l'odi contra els francesos es relacionava amb qüestions de tipus econòmic , atès que els comerciants d'aquest regne tenien una important presència a les ciutats valencianes, amb la qual cosa entrava en competència amb els sectors artesans i mercantils del país, en procés de modernització i expansió."(Joaquim E. López Camps:L' alçament maulet dins del llibre: Catalunya dins de la Guerra de Successió volum I pàgina 97)
  • (...) No es pot establir una relació directa entre la Segona Germania i l'alçament maulet, però no sembla agosarat afirmar que els austriacistes valencians es van poder aprofitar de la conflictivitat social prèvia per reclutar gent disposada a prendre les armes en canvi, això si, de promeses de llibertat i justícia."(Joaquim E. López Camps: L' alçament maulet dins del llibre:Catalunya dins de la Guerra de Successió volum I pàgina 97)
  • (...) la presencia d' efectius militars del regne de València al front català durant les guerres contra França, que va facilitar el contacte d'aquests homes amb la jerarquia militar, a la qual pertanyia, cal no oblidar-ho, el princep Jordi de Hessen" (Joaquim E. López Camps:L' alçament maulet dins del llibre: Catalunya dins de la Guerra de Successió volum I pàgina 97)


























Aquí fem un recull de diversos vídeos relacionats amb aquesta entrada: el Cant dels Maulets(cançó del grup valencià Al Tall) en dues versions, resum del la vida i obra de Joan Batista Basset i Ramos i finalment un programa de ràdio que parla sobre el princep Jordi de Hessen