El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dilluns, 21 de juny del 2010

TVC i la Història de Catalunya(3)

En aquest cas la Història de Catalunya es plantejada a partir de la història d'una família. Els fets es situen a la Història Contemporània de Catalunya : abans de la Guerra Civil Espanyola i després amb la dictadura del General Franco , la Transició Política i la Democràcia.


"Temps de silenci" és la història d'un gran amor: el d'Isabel Dalmau i Ramon Comes, els dos de diferent extracció social. El moment històric que els toca viure i un seguit de fets aliens a la seva voluntat els impediran realitzar plenament aquest amor.
Al voltant d'aquests dos personatges es mouen altres conflictes, personificats en els membres de tres famílies de diferent estatus i origen: els Dalmau-Muntaner, d'estrat benestant i barceloní, i propietaris d'una fàbrica tèxtil; els Comes, una família del Baix Llobregat, que anirà assumint a poc a poc el paper de classe ascendent; i els Hernández-Utrera, una família andalusa de nivell humil, que representa l'allau migratòria de finals dels 50 i la posterior integració de les generacions més joves en la societat catalana. En el primer bloc de la sèrie, en el període comprès entre l'estiu del 1935 i els inicis del 1945, es coneixeran els principals personatges de la història i el moment social i polític extremament conflictiu que els ha tocat viure, la indústria tèxtil, la casa de Barcelona, la plaça on es troba l'edifici i que constitueix un dels eixos de la sèrie, l'entorn humà, el rerefons històric (les eleccions que suposen el triomf del Front Popular, la Guerra Civil, la II Guerra Mundial), el posicionament de tothom davant de la nova situació política, les conseqüències de la guerra, etc. En el segon tram, que comprèn des del 1951 fins al 1963, es veuran els problemes dels Dalmau. Els temps canvien: neix la conflictivitat laboral, arriben els immigrants. En l'últim tram, des del 1965 fins al 1977, la fàbrica ha entrat ja en una davallada imparable. Llorenç tracta d'integrar el seu fill en el negoci, sense èxit. Contràriament, la botiga d'electrodomèstics de Ramon Comes va cada vegada millor, cosa que accentuarà el contrast entre el benestar d'aquesta família i el dels Dalmau. Segona temporada La dictadura ha quedat enrere i cal construir els nous temps, els de la jove democràcia... "Temps de silenci" torna amb una nova entrega de tretze capítols que transportaran els espectadors als anys de la transició. Després de les morts de Franco i del personatge de la Victòria, amb què "Temps de silenci" va acomiadar la temporada, la sèrie arrenca el dia 26 de setembre del 2001 la seva nova etapa. En aquesta entrega, de 13 capítols, els personatges viuran el temps de la transició, els anys que transcorren entre el 1977 i els inicis del 1981, coincidint amb l'intent de cop d'Estat de Tejero. Són anys de gran efervescència política a tot l'Estat i, especialment, a Catalunya. També és temps de les primeres eleccions democràtiques, processos en què els personatges de "Temps de silenci" es veuran implicats directament. Alguns, com el Ramon, es presentaran als comicis com a diputats; altres, aspiraran a convertir-se en regidors. En aquesta entrega, "Temps de silenci" incorpora també a la trama personatges nous. És el cas dels Burrull, la família encarregada del colmado, que interpreten Santi Ibáñez, Asun Planas i Biel Duran. Altres actors com Marc Cartes, Aina Clotet o Mercè Diemont se sumen també al repartiment de "Temps de silenci".





"Amants"

La família Dalmau es disposa a passar, un cop més, l'estiu a la torreta. Però aquest no serà com els altres estius. Francesc Dalmau, el patriarca, porta notícies que trasbalsaran la fins ara plàcida vida familiar. I la Isabel, la filla, té plans molt diferents dels que ha dissenyat la seva mare. L'amor veritable és incompatible amb la calma oficial que, fins ara, ha imposat sempre la Victòria..."


Enllaç per la resta de vídeos de la serie:

http://www.tv3.cat/searcher/tvc/searchingVideos.jsp?acat=BB_TEMPSDS&catname=Temps%20de%20Silenci