Bloc dedicat al coneixement, divulgació i didàctica de la Història i la Geografia de Catalunya i dels països de parla catalana.I també els Voluntaris per la Llengua i parelles lingüístiques,especialment a la comarca de l'Alt Empordà.
El Bloc de l'Albert
- Albert Moreno i Sagrera
- Roses, Alt Empordà
- Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)
divendres, 28 de gener del 2011
TVC i la Història de Catalunya (10)
Futur.doc: reis, comtes i senyors
El segon capítol de la sèrie "Futur.doc", del programa "Tarasca", repassa els fets històrics més destacats que van tenir lloc a Catalunya a l'època medieval i feudal, com el naixement de la Corona d'Aragó, la conquesta de Mallorca i València o l'expansió pel Mediterrani.
La paraula "catalans" va sorgir a començaments del segle XII. Els catalans van trobar un marc polític definit a partir del 1137, quan el rei d'Aragó va donar la seva filla Peronella, que era menor d'edat, al comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, que tenia 20 anys. Aquest fet va suposar el naixement de la Corona d'Aragó.
El rei de la Corona d'Aragó va seguir les petges dels seus predecessors i va iniciar l'expansió contra l'islam al sud. L'any 1148, una expedició marítima va sortir de Barcelona cap al Delta de l'Ebre. Després d'un setge de sis mesos, els tortosins van capitular.
L'expansió de la Corona la va continuar Alfonini sobre Mallorca i l'actual Catalunya Nord també va ser incorporada al casal. L'expansió de la Corona es va consolidar a la Mediterrània i els regnes es van convertir en l'instrument dels nobles, dels eclesiàstics i dels grans comerciants.
En aquest context, Martí l'Humà va succeir Pere III, però la seva mort prematura, l'any 1410, va comportar que diferents comtes creguessin que tenien drets per succeir-lo. El tron va quedar buit durant un temps conegut com "interregne". Després de moltes lluites, nou representants del Principat i dels regnes d'Aragó i València es van reunir al castell de Casp. Els compromissaris van decidir instal·lar la dinastia forana dels Trastàmara a la Corona d'Aragó.
Al segle XV, quan la llengua catalana encara era fortament homogènia, va aparèixer Ausiàs March, una de les principals figures de la literatura catalana de tots els temps.
El regnat dels Trastàmara va acabar en una guerra civil catalana. Ferran II va casar-se amb Isabel la Catòlica, reina de Castella, i l'any 1479 va començar una nova etapa per a la Corona d'Aragó. El rei Ferran va posar fi a la guerra i va pactar amb les Corts Catalanes que governaria respectant les lleis i els costums del Principat. Aquest pacte va subsistir fins al 1714.
A Catalunya, la Inquisició, creada per l'església catòlica, es va implantar l'any 1232, però no va ser utilitzada com a instrument polític fins a l'arribada dels Reis Catòlics. L'any 1492, els reis van dictar un decret pel qual s'expulsava els jueus de la península.
Carles V va signar les constitucions catalanes. Llavors, la Mediterrània havia perdut l'hegemonia i els estats europeus miraven cap a Amèrica, que representava la nova expansió. El monarca, però, va denegar als catalans l'autorització per comerciar-hi directament.
Felip II va traslladar la capital de l'imperi de Toledo, a Madrid. El seu regnat va coincidir amb l'esplendor de l'imperi hispànic.
El documental inclou entrevistes a Josep Giralt, director del Museu Comarcal de la Noguera; Antoni Riera, catedràtic d'història medieval de la Universitat de Barcelona; Joan Soler, especialista en cultura popular; Josep Maria Solé, director del Museu d'Història de Catalunya; Maria José Fuentes, professora de semítiques de la Universitat de Barcelona; i Agustí Alcoberro, professor d'història moderna de la Universitat de Barcelona.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada