El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

divendres, 28 de gener del 2011

TVC i la Història de Catalunya (8)

Edu3.cat

Futur.doc: el segle XX

A finals del segle XIX, Catalunya volia assumir els canvis socials i polítics que, des d'Europa, transformaven la societat occidental amb un nou concepte de modernitat.


L'augment del consum de la població espanyola va determinar l'impuls de l'economia catalana de finals de segle. Tot i les dificultats, Catalunya feia esforços per equiparar-se amb les àrees més modernitzades d'Europa, les quals començaven a invertir en la indústria catalana.


Barcelona va modernitzar la ciutat amb l'Exposició Universal del 1888. L'esdeveniment va ser un dispositiu de propaganda i es van acabar moltes infraestructures del centre de la ciutat.


Un projecte que l'enginyer Ildefons Cerdà havia fet l'any 1859 va servir per reformar l'Eixample de Barcelona. Cerdà va contribuir a l'urbanisme modern amb solucions pràctiques per als problemes de creixement de la ciutat.


El 1885 es va produir un esdeveniment cultural que va canviar el futur i els referents de moltes expressions artístiques: el naixement del cinematògraf. Fructuós Gelabert va introduir el cinema a Catalunya, amb la productora Films Barcelona.


El Modernisme va sorgir quan una nova burgesia catalana es va consolidar econòmicament i va adoptar costums moderns. La burgesia practicava el mecenatge i els edificis modernistes eren uns espais de distinció per a una classe social que tenia una visió esteticista del disseny, la decoració i l'art. Arquitectes com Gaudí, Jujol, Puig i Cadafalch o Domènech i Montaner van plasmar al cos de les ciutats un món en el qual la imaginació no tenia límits.


Al llarg del programa, hi intervenen Joan Soler, especialista en cultura popular; Josep Termes, catedràtic d'història contemporània de la Universitat Pompeu Fabra; i Josep Maria Solé, director del Museu d'Història de Catalunya.


En aquest quart i últim capítol de la sèrie "Futur.doc", el programa "Tarasca" repassa la història de Catalunya des de la celebració de l'Exposició Universal de Barcelona, l'any 1888, fins a l'època actual.