El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dimecres, 13 d’abril del 2011

L'ARA declara la República Catalana.COMMEMORACIÓ REPUBLICANA El diari recordarà demà amb un especial els 80 anys de la proclamació de Macià

L'ARA ha fet un salt en el temps i s'ha plantat al 14 d'abril del 1931. Demà sortirà al quiosc el diari d'una jornada històrica: la crònica periodística del dia que Macià va proclamar la República Catalana.

Som a 13 d'abril, però del 1931. Ahir es van celebrar les eleccions municipals i la joveníssima Esquerra Republicana Catalana va arrasar a les urnes. Els seus oponents, com la conservadora Lliga Regionalista, liderada per Francesc Cambó, o la nacionalista Acció Catalana Republicana, han quedat perplexos. Ningú s'ho esperava. Tot bull. Què succeirà els propers dies?

Demà, 14 d'abril, quan es commemoren els 80 anys de la República, l'ARA traurà un diari especial. La redacció ha fet un salt en el temps i s'ha plantat al 1931. Hem viscut l'espectacle d'aquella jornada. A la Rambla hi havia una "orgia de moviment, de llum i de color, les banderes onejant al vent, com flames vives de llibertat", descrivia a la revista Mirador el periodista Josep Maria Planes, assassinat el 1936 per pistolers anarquistes. En aquest exercici de regressió, l'escriptor Josep Pla serà el nostre enviat especial a Madrid. A la capital de l'Estat, la població destruïa o amagava els símbols i les insígnies reials amb la indiferència gairebé absoluta de les classes altes. Com deia Pla a La Veu de Catalunya : "Madrid celebra amb joia desbordada la fi de la monarquia".

El periodista Toni Soler farà una crònica dels fets minut a minut i explicarà la caiguda de la monarquia borbònica i la proclamació, primer de la República -sense adjectius- de Companys i, minuts després, d'una República Catalana de Macià. L'ARA ha entrevistat els que van viure aquell dia històric com si fos ahir: Víctor Torres, Teresa Rovira, Carme i Cristian Aguadé i Moisès Broggi. Analitzem amb detall el discurs de Macià i entrevistem en exclusiva Francesc Cambó i l'Avi. Explicarem els anteriors intents de proclamació d'una República Catalana i les notícies d'arreu del món d'aquell 14 d'abril.

Si l'ARA hagués existit el 1931, a la secció d' A favor i en contra Antoni Rovira i Virgili hauria defensat la República, mentre que el capellà Joan Tusquets hi hauria arremès en contra perquè, segons ell, Macià encapçalava una conspiració maçònica d'inspiració soviètica. En resum, el 14 d'abril del 2011 sortirà, juntament amb el diari del dia, l'ARA del 15 d'abril del 1931, quan la població va enderrocar la monarquia a través de les urnes i sense violència.


SÀPIENS i el diari Ara reviuen el 14 d'abril de 1931

Les publicacions es traslladen 80 anys enrere per fer un seguiment de la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià






En plena eufòria pels resultats de les eleccions municipals, el 14 d'abril de 1931 Francesc Macià proclamava la República Catalana a Barcelona. Per commemorar-ho, Sapiens.cat publicarà diferents notícies i reportatges i, fins i tot, una entrevista fictícia al president català. La peça principal us traslladarà al 14 d'abril del 1931 i anirà recollint en forma de crònica els fets noticiosos d'aquell dia.

També podreu veure diferents fragments en exclusiva de la pel·lícula '14 d'abril. Macià contra Companys', un projecte del periodista Toni Soler dirigit per Manuel Huerga. El mateix dijous, el diari 'Ara' treurà l''ARA de la República', un suplement especial de 16 pàgines fet amb la col·laboració de SÀPIENS que imaginarà com hauria estat el diari del 15 d'abril del 1931.

Toni Soler es traslladarà vuit dècades enrere per oferir la crònica dels fets, que es complementarà amb un recull de vivències reals de persones que actualment superen els 90 anys però que eren adolescents el 1931, i que encara recorden les sensacions d'aquell dia.

L'ARA de la República, inclourà, a més, fragments de dues cròniques reals de l'època: una de Josep Pla feta des de Madrid per al diari 'La veu de Catalunya', i una altra de Josep Maria Planas publicada a la revista 'Mirador' el 16 d'abril del 1931.

L'anàlisi del discurs de Macià, 'El dia que m'espera' de Lluís Companys, els personatges destacats del dia o l'habitual Mapamundi, que recordarà què passava al món mentre aquí naixia la República, completaran el diari, que tindrà com a pòster central el moment en què Fermí Reixach, caracteritzat com a Macià, proclama la República a la pel·lícula 'Macià contra Companys', rodada aquest gener i encara inèdita.