Bloc dedicat al coneixement, divulgació i didàctica de la Història i la Geografia de Catalunya i dels països de parla catalana.I també els Voluntaris per la Llengua i parelles lingüístiques,especialment a la comarca de l'Alt Empordà.
El Bloc de l'Albert
- Albert Moreno i Sagrera
- Roses, Alt Empordà
- Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)
dissabte, 30 de juliol del 2011
De memòria. Article publicat per Francesc Roca a la revista L'Econòmic(51)
La paradoxa del model BCN.
Professor de Política Econòmica de la UB - Francesc Roca
divendres, 29 de juliol del 2011
El Carrilet ganxó torna a moure's.
El centre Via Mar, amb la història del tren de Sant Feliu de Guíxols, obre les portes avui al Tinglado
L'edifici del Tinglado, al port de Sant Feliu. Foto: A.V.
dimecres, 27 de juliol del 2011
El MNAC ja té un nou Feliu Elias.
El museu adquireix l'obra ‘El barret nou' i ja acumula vuit peces de l'artista.
El MNAC compra la pintura de Feliu Elias 'El barret nou'
Feliu Elias i Bracons
Feliu Elies i Bracons
dimarts, 26 de juliol del 2011
Marxista, nacional i de classe.
75 ANIVERSARI DELS COMUNISTES CATALANS
El PSUC va tenir un paper rellevant durant la Guerra Civil i va ser 'el partit' de l'antifranquisme
JOAN ESCULIES
Escassos dies després de l'esclat de la Guerra Civil, el 23 de juliol del 1936, quatre organitzacions -la Unió Socialista de Catalunya (USC), el Partit Comunista de Catalunya, la federació catalana del PSOE i el Partit Català Proletari- van unir-se per fundar el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). La fusió fou la resultant de les dinàmiques frontpopulistes i les aliances obreres, amb arrels en els Fets d'Octubre de 1934, sumades a la voluntat de la Internacional Comunista de superar la divisió entre comunistes i socialistes per formar "un únic partit del proletariat". El naixement del PSUC, però, també fou conseqüència de la incapacitat d'arribar a un acord amb el Bloc Obrer Camperol i l'Esquerra Comunista, que el setembre del 1935 havien format el Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM).
El PSUC es definí com un partit "nacional i de classe", d'ideologia marxista-leninista, i escollí Joan Comorera, de la USC, primer secretari general. Durant la guerra, el PSUC va defensar el retorn a l'ordre republicà, va ser un mobilitzador social contra el feixisme i formà part en diverses etapes dels governs presidits per Lluís Companys amb consellers com el mateix Comorera i Rafael Vidiella. L'any 1938 Josep Moix seria nomenat ministre de Treball de la República.
Els Fets de Maig
Les desavinences prèvies entre marxistes van continuar enmig de la guerra. El POUM, antiestalinista, era partidari d'una guerra revolucionària com a requisit previ per assolir la victòria en la contesa. El PSUC, en canvi, combatia per restaurar la normalitat republicana i aconseguir després una democràcia "de nou encuny". El punt àlgid de la desavinença es va produir durant la primera setmana de maig del 1937. El POUM, junt amb els anarcosindicalistes de la CNT-FAI, va enfrontar-se a les forces d'ordre públic de la Generalitat, als milicians del PSUC, la UGT i Estat Català, i als guàrdies d'assalt del govern de la República. La lluita deixà uns tres-cents morts i significà l'inici de la davallada de la CNT-FAI i del POUM, els membres del qual serien perseguits. També suposà la consolidació del jove PSUC, que en un any va passar de sis mil a seixanta mil militants.
Perduda la guerra, el PSUC -tant a l'interior com a l'exili- va proposar una resistència activa contra la dictadura franquista. Una determinació que li suposà un cost humà considerable, malgrat que aconseguí sobreviure en la clandestinitat. Durant els anys de la Segona Guerra Mundial, el PSUC perdé la seva independència, per passar a dependre del Partit Comunista d'Espanya (PCE), i abandonà el caràcter de partit unificat per ser una organització comunista normal . Als cinquanta, impulsà una nova etapa de lluita a l'interior amb líders destacats com Gregorio López Raimundo, mentre els nuclis exteriors estaven formalment sotmesos al PCE.
Als darrers anys del franquisme, el PSUC impulsà els moviments universitari i obrer. Aplegà un nombre important d'intel·lectuals i tingué una forta incidència. Maldà per mantenir la seva independència inicial del PCE i travà una política d'aliances amb la resta sectors democràtics augmentant la militància i generant grans expectatives de futur. L'abril del 1977, el partit va ser legalitzat i en les primeres eleccions municipals va obtenir més de cinc-cents regidors i l'alcaldia de trenta-quatre municipis, entre ells els de Sabadell, Badalona, Santa Coloma o Cornellà. Va participar en l'Assemblea de Catalunya amb Antoni Gutiérrez Díaz, en el consell executiu de la Generalitat provisional de Josep Tarradellas i en l'elaboració de l'Estatut d'Autonomia del 1979. En les primeres eleccions al Parlament del 1980, amb Josep Benet al capdavant, va aconseguir 25 diputats i va ser la tercera força més votada.
De l'esllanguiment a Iniciativa
Amb tot, a l'inici dels vuitanta va començar una davallada electoral important. L'any 1984 va obtenir només sis escons al Parlament. La incapacitat d'atreure un vot cada vegada més decantat cap al PSC-PSOE, d'orientar cap al futur una identitat basada en l'antifranquisme, i les discrepàncies internes -sobretot arran de la renovació eurocomunista- van dur el PSUC a una crisi profunda. La lenta sortida del pou, amb Rafael Ribó al capdavant, fou l'impuls d'una federació de partits polítics, a partir del 1987, sota el nom d'Iniciativa per Catalunya. El PSUC hi roman hivernant fins avui.
‘Papers', però no tots.
Mentre el Ministeri de Cultura entrega a la Generalitat part dels documents de Salamanca, la Comissió de la Dignitat es queixa que la devolució és incompleta.
Conseller Mascarell: "No podrem donar-nos per satisfets ni celebrar-ho fins que no arribin tots els documents catalans de Salamanca"
dilluns, 25 de juliol del 2011
Infraestructures ferroviàries.
dissabte, 23 de juliol del 2011
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (15)
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (14)
De memòria. Article publicat per Francesc Roca a la revista L'Econòmic(50)
Productes catalans a la fira de Chicago (1893)Professor de Política Econòmica de la UB - Francesc Roca
Exposición Universal de Chicago (1893)Rafael Puig i Valls
Rafael Puig i Valls
Anís del Mono
Rafael Puig i Valls, 1845-1920. Precursor de l'educació ambiental i dels espais naturals protegits
divendres, 22 de juliol del 2011
Empúries i Insula 30
La ciutat romana d'Empúries ja té al descobert la totalitat dels banys públics, que van funcionar fins a l'abandonament del nucli al segle III, i part del clavegueram.
Insula 30
Avui ens toca classificació!!
Completen la posada al descobert dels banys públics d'Empúries.
dijous, 21 de juliol del 2011
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (12)
GUERRA CIVIL 75 aniversario
Informe Semanal: La guerra inacabada
Sublevación en África
Documentos RNE - Las dos economías de la Guerra Civil
España bajo el fuego
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (11)
Fa 75 anys de la sublevació militar que va desembocar en la Guerra Civil. Fem un repàs a aquell moment a través de les imatges del fotògraf Centelles.
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (10)
Per primer cop es mostra a Europa la maleta mexicana del fotògraf Robert Capa. Inclou 4.500 negatius que Capa, però també Gerda Taro i David Seymour, van fer de la Guerra Civil Espanyola. Són imatges que van estar desaparegudes durant més de setanta anys i que ara són l'estrella dels Rencontres d'Arles, a la Provença.
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (9)
La Filmoteca de Catalunya recorda aquest juliol la Guerra Civil. Ha començat un cicle dedicat a la manera com el cinema ha parlat del conflicte. El cicle s'ha obert amb la projecció de la "La vieja memòria", amb la presència del seu director, Jaime Camino.
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (8)
Camprodon va ser l'últim pas fronterer ocupat per Franco, i per tant va ser escenari privilegiat de la retirada durant la Guerra Civil. Ho rememorarem amb l'historiador Alfred Bosch.
CATALÀ-ROCA, robador d'instants,
La Pedrera dedica una exposició antològica al gran fotògraf català. Les imatges de l'Espanya canviant dels anys 50 i 60 conviuen amb les fotos d'arquitectura, més desconegudes pel gran públic
Genial copsador de la realitat, Francesc Català-Roca va fer escola amb la seva manera d'entendre la fotografia. La Pedrera dedica una exposició antològica al mestre de la fotografia documental.
BELÉN GINARTBarcelona.
"El fotògraf sempre dubta: quin angle cal agafar, quin diafragma i quina velocitat cal triar, quina pel·lícula cal escollir… No ha de dubtar mai a l'hora de disparar". Amb aquesta filosofia per bandera, Francesc Català-Roca (Valls, 1922 - Barcelona, 1998) va fer prop de mig milió de fotografies al llarg de la seva vida. Només va guardar les que considerava realment bones: els seus arxius, dipositats al Col·legi d'Arquitectes, en guarden avui 180.000. Una petita però representativa selecció d'aquest fons (180 imatges, totes en blanc i negre) nodreix l'exposició antològica que la Pedrera dedica al gran mestre de la fotografia documental fins al 25 de setembre. Una immersió sintètica i essencial en l'obra d'un home que va saber intuir sempre la importància de l'instant decisiu per narrar la realitat.
Chema Conesa, fotògraf i comissari de l'exposició, defineix l'empremta de Català-Roca com la d'algú "convençut que l'art de la fotografia consisteix en la capacitat d'extreure una imatge potent del que passa davant dels nostres ulls, una imatge perdurable en la memòria". Amfitrió del recorregut pel seu univers, Català-Roca rep el visitant de la Pedrera des d'un autoretrat de joventut. A continuació és Salvador Dalí qui acapara totes les mirades, amb una fotografia en què se'l veu saltant a la corda al Parc Güell, el 1952. "El va retratar just en el moment en què salta, és una bona mostra de la capacitat de Català-Roca per disparar exactament quan passa el més interessant. Ho fa des de la intuïció, sense teoritzar-ho, però va ser un precursor dels postulats de Cartier-Bresson", observa Conesa.
Un món en transformació
Aquí s'obre la primera part de l'exposició. És un recorregut per la transformació de l'Espanya dels anys 50 i 60, que Català-Roca va contemplar amb una lucidesa no exempta de fascinació. Sabia que aquella Espanya de la postguerra estava a punt d'esdevenir una altra cosa, i en volia deixar constància. Són les fotografies del nen carboner venent la seva mercaderia als carrers de Vejer de la Frontera (Cadis), de la també icònica gitaneta de Montjuïc jugant a nines (bressolant un farcell que en realitat no conté cap nina), dels cotxes de cavalls compartint espai amb els autobusos a la Via Laietana, del netejador de sabates que treu brillantor del calçat d'un home a la Gran Via barcelonina, de la tarda de braus organitzada per Luis Miguel Dominguín a Carrascosa del Campo (Conca) per impressionar Lucía Bosé... Les fotos d'aquesta tarda de tauromàquia es presenten a la Pedrera tal com a Català-Roca li agradava mostrar la seva feina: sense marcs ni vidres, directament sobre el bastidor. La resta de les fotografies no respecten aquestes directrius: l'exposició està pensada per viatjar per diferents ciutats i la itinerància resulta més pràctica amb el format convencional.
El fotògraf i l'arquitectura
De fet, Català-Roca , com es titula la mostra, arriba a la Pedrera després d'haver-se vist a Vigo. A Barcelona, però, se l'ha volgut singularitzar incorporant un recull representatiu de la mirada del fotògraf sobre l'arquitectura. És la part menys coneguda pel públic, tot i que Català-Roca s'hi va dedicar intermitentment al llarg de tota la seva vida professional. "Els primers encàrrecs els va rebre dels arquitectes. Quan va deixar l'estudi del seu pare (Pere Català Pic) no li va robar els clients, sinó que se'n va buscar de nous", explica Martí Català, fill de Francesc. La fascinació per la geometria s'evidencia en aquests treballs, en unes imatges obtingudes a partir de les visions diagonals, els picats, els contrapicats i la magnificació dels detalls.
En l'exposició es poden veure algunes de les càmeres usades per l'autor, fulls de contactes i llibres on es va anar recollint la seva obra. Hi ha també una petita pinzellada de la col·laboració entre el fotògraf i Joan Miró: l'artista li va concedir el privilegi de retratar-lo mentre treballava. Català-Roca sempre va fer gala d'una gran astúcia i un tacte exquisit a l'hora de fer retrats. Sabia quan no molestava, quan no interferia, quan podia o no podia fer-los. I aconseguia mostrar-los en tota la seva naturalitat. Va ser un gran robador d'instants, de moments magistralment sostrets al temps que fuig.
Arriba a l'Arxiu Nacional de Catalunya una remesa de 'papers de Salamanca'
És part de la documentació que es trobava en uns 715 lligalls de la Secció Politico Social de Barcelona
Sant Cugat del Vallès |
Una remesa de documentació provinent de l'arxiu de Salamanca ha arribat aquest dimecres al vespre a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). Les últimes 365 caixes de documents catalans que es trobaven a Salamanca han sortit aquest dimecres al matí de Centre Documental de la Memòria Històrica amb destinació a Sant Cugat. És part de la documentació que es trobava en uns 715 lligalls de la Secció Politico Social de Barcelona. Són els últims documents espoliats que es trobaven a Salamanca, però encara queda per retornar altres materials com per exemple banderes i insígnies.
Aquests darrers 'papers de Salamanca' han arribat pels volts de dos quarts de deu de la nit a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Dos operaris de l'empresa encarregada del transport de la documentació han descarregat les 53 caixes d'aquesta remesa a la sala del moll de càrrega de l'Arxiu Nacional. El procés de descàrrega, supervisat pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha durat uns vint minuts.
Mascarell ha celebrat l'arribada dels "documents de la dignitat", tot i que ha recordat el retard amb què ho han fet: "És una bona notícia que posa punt i final a un llarg procés d'uns materials confiscats en temps de dictadura i que han tornat en temps de democràcia, tot i que lentament, al patrimoni del país". Mascarell reconeix que ha viscut amb certa "emoció" la descarrega d'aquesta remesa pel seu "valor simbòlic".
A partir d'ara comença un procés tècnic per validar la documentació que ha arribat encaixada. Posteriorment es comunicarà als propietaris que ho hagin reclamat la recuperació d'aquesta documentació. A aquesta darrera remesa li manquen ara alguns enviaments de material divers, com cartells o fotografies, que s'enviaran pròximament a l'Arxiu Nacional.
365 caixes de documents històrics viatgen de Salamanca a Catalunya.
dimecres, 20 de juliol del 2011
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (7)
Claudia Pujol
El 17 de juliol del 1936 una part de l’exèrcit espanyol es revoltava contra el govern de la República. Tot i que el franquisme commemoraria l’aniversari del Glorioso Alzamiento Nacional el 18 de juliol, el cop d’estat, a les possessions espanyoles de l’actual Marroc, s’iniciaria un dia abans.
Durant els tres anys que va durar el conflicte es calcula que més de cent mil nordafricans, molts d’ells menors d’edat, van ser reclutats per anar lluitar al front al costat de Franco. Si bé el No-do no es cansava de repetir que “tots els musulmans del nostre protectorat han corregut en escoltar el crit d’auxili”, el motiu de les corregudes era la promesa del caudillo de: “Tornareu amb babutxes d’or als vostres pobles”.
Però quan li van haver servit de carn de canó en nombroses batalles, la major part dels moros de Franco va ser repatriats a la força. Acabada la guerra, només es quedaren a la península uns quants milers per lluitar contra els maquis. I, en desaparèixer l’amenaça guerrillera, els únics que restaren foren els membres de la Guàrdia Mora, que escoltaven a cavall el Rolls Royce de Franco.
En lloc de babutxes d’or, l’única contraprestació que van rebre els musulmans van ser unes condecoracions que aviat es van oxidar i unes pensions miserables. Des de fa un temps, en virtut de la Llei de la Memòria Històrica, diverses associacions clamen que, d’una vegada per totes, s’igualin les pensions dels excombatents moros amb la dels excombatents espanyols.
Efemèride publicada en l’aparador història del diari Ara el 17 de juliol del 2011
dimarts, 19 de juliol del 2011
Exposició de fotografies de Francesc Català i Roca.
La Pedrera reivindica el talent visionari de Català Roca en les seves fotografies en blanc i negre dels anys cinquanta i seixanta
Francesc Català Roca
Exposició de Francesc Català-Roca
El "testimoni silenciós" de Francesc Català-Roca arriba a La Pedrera en una mostra que inclou 200 imatges del gran fotògraf
dilluns, 18 de juliol del 2011
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (6)
Maria Luisa Vitini, filla del milicià, i Octavi Centelles, en el lloc on es va captar la fotografia d'Agustí Centelles. JOAN PUIG Joan Puig
La històrica foto del guàrdia d'assalt de Centelles reviu a Barcelona 75 anys després
La necessitat de recordar la guerra civil
75 anys de la matança de Badajoz: Un record molt present
Entrega de la fotografia, del fotògraf Agustí Centelles, per part dels seus fills, Sergi i Octavi Centelles, als descendents del milicià, Mariano Vitini, que surt a la fotografia captada al carrer de la Diputació amb Roger de Llúria. Joan Puig
diumenge, 17 de juliol del 2011
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (4)
"Hem de fer memòria; un país sense memòria va per mal camí"
Esther Llorenç i Aïda Lorenzo
La vida a casa d'Aïda Lorenzo va canviar el 8 de març de 1939, el dia que van matar el seu pare, després d'un consell de guerra que no arribava a simulacre de judici. Ella només tenia 13 mesos i encara no era conscient que li esperava un futur complicat. El pare, Juan Lorenzo Alcalde, un guàrdia civil instal·lat a Figueres que va jurar fidelitat a la República, va ser una de les víctimes dels primers afusellaments perpetrats a Girona pels franquistes. Quan els nacionals van arribar a Figueres, ell s'havia presentat a les dependències policials, conscient que era el seu deure com a home d'ordre. Ja no en sortiria. "El van acusar d'haver intervingut en el 18 de juliol, quan en realitat no havia fet res, simplement el que li van manar", explica la néta, Esther Llorenç, que juntament amb la mare (Aïda Lorenzo) promouen l'Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme. L'entitat lluita per dignificar la memòria de les víctimes i aconseguir l'anul·lació dels consells de guerra. "Hem de fer memòria; un país sense memòria va per mal camí", afirma Llorenç.
La néta del guàrdia republicà posa exemples per retratar la bonhomia de l'avi afusellat: "Uns dies després del 18 de juliol, uns milicians van visitar l'edifici on vivia el meu avi. Volien detenir la gent de dretes i ell va intercedir perquè no s'enduguessin aquelles persones". Mentre l'home complia amb la seva funció a Figueres, sense sospitar el destí que li oferiria la Guerra Civil, una altra part de la família -de tarannà molt conservador- ho passava malament. Un cosí de l'àvia d'Esther Llorenç, rector de Maçanet, va haver de fugir del poble, amb l'ajuda dels veïns, que l'acabarien amagant en masies. Els capellans corrien perill davant dels comitès més reaccionaris. "La família de Llagostera era molt de dretes i la germana del capellà no el va poder tenir a casa perquè estava vigilada i tenia por", comenta Llorenç. Eren els equilibris que exigia la guerra, que va separar milers de famílies, víctimes de l'horror, de la set de venjança.
Després de completar els estudis a Figueres, Aïda Lorenzo va optar per marxar a París. El 1962 va tornar breument a l'Empordà per donar a llum l'Esther. Més de tres dècades després, mare i filla van traslladar-se definitivament a Catalunya, on van iniciar un treball sense fi per restituir l'honor dels represaliats. "No volem venjança, volem tancar ferides", apunta Llorenç.
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (3)
LA GUERRA 75 ANYS DESPRÉS
L'historiador Xavier Casals analitza els malentesos més difosos al voltant del cop d'estat que va convertir el general Franco en dictador
Els falsos tòpics del 18-J
En els 75 anys de l'inici de la Guerra Civil el 18 de juliol del 1936 encara perduren tòpics i queden preguntes sense resposta sobre Franco i el cop d'estat.
1. El juliol del 1936 el país s'abocava a una guerra?
Una visió molt difosa del cop d'estat ha estès la imatge que la llarga guerra era inevitable des del triomf del Front Popular al febrer. La realitat és més complexa. L'historiador Stanley G. Payne diu que tant els sectors ultraesquerrans com el nucli dur de l'exèrcit no pensaven triomfar amb una llarga guerra, sinó que "la seva idea era un conflicte curt i, com a molt, intens, que es resolgués en qüestió de setmanes".
Els referents dels militars rebels eren el cop d'estat de Miguel Primo de Rivera de setembre del 1923 (va triomfar fent públic un manifest des de la Capitania de Barcelona) i la revolta catalana d'octubre del 1934 (aixafada pel general Domènec Batet amb una bateria i tres companyies al carrer). Els colpistes barcelonins del juliol esperaven fer "un passeig militar", però van topar amb un dispositiu armat dirigit pel comissari d'ordre públic Frederic Escofet i el comandant Vicenç Guarner, que coneixien els plans dels rebels. Franco, en canvi, tenia clar el que passaria i li va explicitar a la primavera al general Luis Orgaz: "[El cop] va a ser enormemente difícil y muy sangriento. No contamos con todo el ejército, la intervención de la Guardia Civil se considera dudosa y muchos oficiales se pondrán al lado de la autoridad constitucional ".
2. Les masses populars van derrotar els colpistes?
La visió èpica popularitzada per l'esquerra del 19 de juliol del 1936 a Barcelona ha exaltat la resistència popular com a determinant per frustrar el cop, però cal matisar-ho. Primer: les decisions d'Escofet i Guarner van contenir els revoltats. Segon: en el fracàs dels insurrectes va ser decisiva la inclinació republicana de la Guàrdia Civil, que va crear superioritat bèl·lica, va confondre els alçats (la van deixar avançar pensant que se'ls unia) i els va desmoralitzar. " La preparación del alzamiento en Cataluña fue un conjunto de desaciertos ", diria Franco el 1961.
Els anarquistes, tot i no disposar d'armament equiparable al dels revoltats, els van combatre, van auxiliar les forces republicanes i van dur la iniciativa en llocs com la Bretxa de Sant Pau (confluència de Paral·lel i ronda de Sant Pau). Però el seu protagonisme va ser més acotat del que s'ha dit. Paradoxalment, Escofet va haver de marxar a França per l'enemistat cenetista que s'havia guanyat amb la seva gestió.
3. Va ser antirepublicana, la Guàrdia Civil?
Molts dels seus membres van restar fidels al govern i van contribuir al fracàs dels insurrectes a Barcelona, Madrid o València, on van esdevenir la Guàrdia Nacional Republicana. José L. Cervero ha exposat a Los rojos de la Guardia Civil (2005) com alguns van arribar a comandar l'exèrcit basc i molts van ser durament represaliats: el general José Aranguren, per exemple, afusellat l'abril del 1939 al Camp de la Bota, tot i que dos fills seus havien lluitat amb els rebels (un va morir en combat i l'altre va resultar ferit greument).
4. L'assassinat de Calvo Sotelo va provocar el cop?
L'assassinat del significat diputat dretà José Calvo Sotelo la matinada del 13 de juliol va desencadenar el cop d'estat, però no el va causar. A Julio de 1936 (2011), Francisco Alía exposa que l'alçament va ser llargament organitzat, com ho reflecteix el fet que els militars republicans van marxar de vacances despreocupats i els que preparaven el complot van restar als seus llocs la segona quinzena de juliol (en aquelles dates, a l'estret de Gibraltar fa bon temps per a operacions militars). Alía apunta que " es probable que a finales de mayo o principios de junio quedara definida la fecha de la sublevación, por lo menos los días sobre los que se desarrollaría ". De manera significativa, a Barcelona la trama civicomilitar ja estava estesa a finals del 1935.
5. Quina va ser l'actitud inicial de Franco?
Tot i que la propaganda franquista exalça el protagonisme del dictador al cop del 1936, no en va ser el dirigent. Només aspirava a ser alt comissari del Marroc si la revolta triomfava. El lideratge l'ostentava el general José Sanjurjo, exiliat a Portugal (després de dur a terme un putsch fallit el 1932), però va morir el 20 de juliol en un accident d'avió.
Davant del cop, Franco va mostrar una actitud dubitativa que va fer que els companys el bategessin amb el sobrenom de Miss Canarias. El 23 de juny va adreçar una carta al cap de l'executiu republicà i ministre de la guerra, Santiago Casares Quiroga. Li deia que el gran malestar existent entre els militars es podria acabar si demanava consell a " generales exentos de pasiones políticas ", en al·lusió a ell mateix. Tot i que els panegiristes del dictador presenten aquesta carta arribista com una astúcia de Franco per confondre el govern, tot indica que es mantingué cautelós fins al darrer moment i probablement va fer " un doble juego, confirmando a unos y dando largas a otros ", apunta Alía.
6. Hi ha papers inèdits de Franco sobre el complot?
El llegat documental del dictador està en mans de la privada Fundació Nacional Francisco Franco. Hi ha dubtes sobre si la família té materials per a unes memòries. El maig del 1976, Ricardo de la Cierva va al·ludir a El País a la seva possible existència: " Se dice que existen unas cintas de conversaciones grabadas en la penúltima hora; algún cuaderno de apuntes, algunas notas dispersas ". Fins avui no s'han trobat. Sabem que Franco va voler deixar els seus records i el 1956 va fer un esborrany que concebia narrat en tercera persona que la Fundació va editar el 1987.
¿Hi ha materials inèdits de Franco més enllà d'aquest text? Vicente Pozuelo, el seu últim doctor, explica a Los últimos 476 dias de Franco (1980) que l'autòcrata en va dictar fragments. Joaquín Giménez-Arnau, espòs d'una néta del dictador de la qual es va separar, descriu a Yo, Jimmy (1981) com el marquès de Villaverde li va ensenyar 46 caixes de textos manuscrits del dictador i li va dir que eren " parte de las memorias del Generalísimo " que treia clandestinament d'Espanya en sobres a través d'una amiga. I va afegir: " Esto no puede salir de la familia. En estos papeles se cuentan muchas cosas de amigos nuestros y no se pueden enseñar. Esto lo tiene que hacer alguien de nosotros. Piénsatelo y ya me contestarás ".
¿El marquès va aconseguir treure els papers? Potser sí. En el pròleg de Payne a Las cartas de Franco (2005), l'investigador afirma que " los papeles absolutamente íntimos y personales faltan y parece claro que Franco [...] nunca mantuvo un verdadero diario. Los que perduran están en posesión de su hija, tal vez en Suiza, y el intento que el marqués de Villaverde hizo hace más de diez años para publicar una selección en dos tomos con la Yale University Press fracasó totalmente ". A més, aquest patrimoni inèdit hauria estat destruït parcialment. Juan Cobos Arévalo, que va ser escolanet al Prado, descriu amb minúcia a La vida privada de Franco (2009) com, en morir el dictador, la seva filla va fer cremar materials: " Estos papeles a la calefacción ", deia. Altres se'ls endugué empaquetats. Entre aquest material ara il·localitzable hi hauria la correspondència que Franco va mantenir amb els que van ordir el complot del 1936, de la qual no s'ha sabut res més.
7. El cop va ser d'ideari feixista?
El bàndol rebel va constituir una amalgama política que va aplegar militars, monàrquics alfonsins i carlins, falangistes i un ampli ventall de components dretans. El 1936 el feixisme autòcton era minúscul i la Falange tenia un pes raquític: a les eleccions de febrer només va aplegar el 0,7% del vot arreu d'Espanya. A Catalunya, la seva militància estava repartida de manera desigual entre Barcelona i la resta del territori (en indrets com Lleida ni tan sols existia la Sección Femenina). Al juliol, segons el dirigent José Rivas Seva, a Barcelona podia comptar amb uns 200 individus. El creixement del falangisme va ser invers als del feixisme i el nazisme: mentre que Hitler i Mussolini van emprar un partit de masses per ocupar el poder, Franco en va impulsar un des del poder per consolidar-s'hi. A més, el futur Generalísimo va evitar manifestacions de feixisme a l'inici del cop i va concloure la seva primera proclama colpista -a Canàries la matinada del 18 de juliol- amb el trilema Fraternidad, libertad e igualdad , del qual va alterar l'ordre habitual per evitar qualsevol sospita de maçó.
8. Franco es va entendre amb carlins i falangistes?
No és gaire conegut que Franco va mantenir una relació pèssima amb els líders dels seus principals suports. Necessitava imposar-se com a cap suprem de totes les faccions implicades. La relació amb José Antonio Primo de Rivera era molt dolenta ja abans de la guerra. Quan li va demanar suport per a un cop d'estat previ al del 1936, Franco va fer el sord. El comentari posterior del cap falangista és prou explícit: " Mi padre [el dictador Miguel] tenía humanidad, decisión, nobleza. Pero esta gente... ". El successor de José Antonio al capdavant de la Falange, Manuel Hedilla, tampoc es va portar millor amb el general: va acabar condemnat a mort, tot i que després va ser indultat. Amb els carlins les coses van anar igual: Franco va tenir una tensa relació amb el príncep regent carlí Xavier de Borbó Parma, que el desembre del 1937 va ser taxatiu amb el militar: " Estoy dispuesto a trabajar todo lo que pueda por España [...], pero no personalmente por usted, no me fío ". Quan Don Xavier va participar a la Resistència belga antinazi i els alemanys el van capturar i van informar Franco, aquest -segons Ramón Serrano Suñer- va respondre que no el coneixia i que podien fer-ne el que volguessin. Alfons XIII, que va patrocinar i va encimbellar el futur dictador des dels anys 20, va acabar igualment dolgut amb ell i hauria dit al periodista John T. Whitaker: " Elegí a Franco cuando no era nadie. Él me ha traicionado y engañado a cada paso ".
9. Franco va revoltar-se contra un complot 'judeo-masónico'?
Tot i que des dels rengles de la dreta radical es va estendre la idea que existia una "Anti-España" formada per jueus i maçons que Franco va fer servir com a justificant de la seva acció, les últimes recerques indiquen que ho va fer de manera tàctica.
L'historiador Javier Domínguez, a El enemigo judeo-masónico en la propaganda franquista (2009), exposa que el suposat complot va tenir una clara funció: crear un enemic comú per al conjunt de faccions que li donaven suport. A la vegada, aquestes l'empraven també per acusar-se entre elles. Don Joan de Borbó (el pare de l'actual rei) va ser acusat de maçó. En realitat, Franco creia en els perills de la maçoneria, però no en els del judaisme. Com ha demostrat Isidro González a Los judíos y la guerra civil española (2009), el general va comptar amb un gran suport econòmic, logístic i propagandístic dels jueus del Marroc. Amb cinisme, els va dir que no fessin cas de la seva propaganda antisemita.
10. Franco va ordenar un assassinat per fer el cop?
El general Amado Balmes, comandant de Las Palmas, va morir el matí del 16 de juliol. Una pistola es va encasquetar i per arreglar-la va subjectar amb una mà el canó contra l'estómac i amb l'altra la va intentar fer funcionar i se li va disparar. "Maleïda pistola!", hauria exclamat abans de morir a l'hospital. L'episodi va ser decisiu per a Franco. Destinat a Santa Cruz, necessitava anar a Las Palmas per marxar des d'allà amb un avió DH89 Dragon Six -el famós Dragon Rapide - al nord d'Àfrica. La mort de Balmes li va aplanar el camí: li va oferir una coartada per anar a Las Palmas sense aixecar sospites i va eliminar Balmes, que no era una persona "segura" per al cop. Ángel Viñas, a La conspiración del general Franco (2011), dissecciona els fets i conclou que Balmes va ser assassinat per factors com la manca de solidesa dels pocs testimonis presencials, l'estrany procediment de Balmes per desencasquetar la pistola (posar-se el canó a l'estómac) i el fet que el xòfer que el va recollir ferit no va guardar l'arma de l'accident i que -tot i la gran hemorràgia- el va traslladar primer a la casa de socors i no a l'hospital.
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (2)
LA GUERRA 75 ANYS DESPRÉS
L'aixecament militar havia de ser cosa de pocs dies, però l'empat de forces va portar a un llarg conflicte bèl·lic.
Del cop fracassat a la guerra d'extermini
Barcelona
Pocs esdeveniments han estat tan pronosticats i temuts com l'aixecament militar del 1936. I, malgrat això, l'esclat de la violència desfermada el 18 de juliol va glaçar la sang a tot Europa. El cop militar va alliberar les tensions socials acumulades durant més d'un segle, i la victòria dels rebels va destruir l'únic intent rellevant de convertir Espanya en una democràcia moderna. Havia de ser cosa de pocs dies, però l'empat entre rebels i lleials va convertir el putsch fracassat en una guerra civil: d'una banda, les dretes, els propietaris, l'Església, la major part de l'exèrcit i les restes del carlisme. De l'altra, les esquerres democràtiques i també les revolucionàries, un poti-poti massa heterogeni perquè pogués esdevenir una coalició victoriosa.
El conflicte, però, no enfrontava només dues concepcions de la societat i la religió, sinó també dues idees d'Espanya. Els militars revoltats van apel·lar des del primer dia a la unitat d'Espanya, amenaçada -segons ells- pels separatismes regionals. La República pagava així el seu suport a la reivindicació autonomista. A Catalunya, el cop es dirigia contra la República, però també contra la Generalitat i el nacionalisme català, cosa que va posar en una situació difícil els catalanistes conservadors i catòlics, empesos a un dilema que en molts casos van pagar amb la vida.
Victòria del Front Popular
La llavor de la guerra es va plantar a les eleccions generals del 16 de febrer. Esquerres i dretes es van dividir en fronts antagònics que expressaven la fortíssima bipolarització política. Va guanyar el Front Popular, i tot i que el poder va recaure en els republicans moderats, les forces reaccionàries van començar a conspirar l'endemà mateix. A Catalunya, mentrestant, el govern de Companys mirava d'asserenar l'ambient i buscava ponts de diàleg amb la Lliga Regionalista. En aquelles dates es parlava de l'oasi català, tot i que la tensió soterrada era evident.
La conspiració militar va agafar forma a la primavera. El principal animador era el general Emilio Mola, capità general a Pamplona. Ell va teixir els contactes amb altres militars conservadors com Goded, Fanjul, Queipo de Llano i sobretot José Sanjurjo, exiliat a Portugal des del fracàs del cop militar del 1932. Alguns d'aquests homes d'armes no eren feixistes, o fins i tot es declaraven republicans: en principi, el moviment es dirigia només contra el govern del Front Popular. En aquest grup inicial no hi era el general Franco. Era un militar conservador i amb un gran prestigi a les casernes, i per això Mola li va insistir. Però Franco, fred i astut, no va mullar-se fins a l'últim moment.
En les setmanes prèvies al cop, els rumors eren tan insistents que la gent feia travesses sobre la data exacta. El govern republicà va fer el possible per situar militars lleials en els punts claus i per aïllar els generals sospitosos (Franco a les Canàries; Goded a les Balears), i no va prendre mesures més dràstiques per por d'irritar encara més l'exèrcit. Mola, doncs, va poder continuar els preparatius. Pocs dies abans del 18, el va visitar el seu superior directe, el general Domènec Batet. Li va demanar que li prometés que no s'aixecaria contra el govern legalment constituït. " Le prometo que no voy a comprometerme en ninguna aventura ", va ser la resposta de Mola. Però els preparatius del cop avançaven: hi havia nuclis conspiradors a totes les capitals importants, tot i que es considerava difícil que el cop triomfés als grans nuclis obrers. L'objectiu era que Mola, des del nord, i Franco, amb l'exèrcit del Marroc, convergissin a Madrid i aconseguissin el control de la situació en un termini relativament breu.
Mor Calvo Sotelo
El 13 de juliol, un doble assassinat a Madrid va acabar d'enrarir l'ambient. Primer els falangistes van abatre un militar socialista, el tinent José Castillo. Els seus companys, enfurismats, van matar a trets José Calvo Sotelo, un dels líders de la dreta reaccionària (que estava al corrent de la conspiració i esperava recollir-ne els fruits). La commoció pública va esdevenir el marc idoni per justificar l'aixecament. Franco s'hi va comprometre tot seguit, tot i que acceptava a contracor el lideratge de Sanjurjo; la seva missió seria assegurar l'èxit de la insurrecció a les Canàries el dia 18 i tot seguit desplaçar-se al Marroc per posar-se al capdavant de les tropes d'Àfrica, les més ben preparades de l'exèrcit espanyol.
Però el moviment es va anticipar 24 hores. A Melilla, el matí del dia 17, el general Romerales va descobrir els plans dels conspiradors i va intentar oposar-s'hi; els rebels se li van avançar, el van cosir a bales i van ocupar la ciutat. El mateix va passar a la resta del protectorat: els comandaments que es mostraven lleials a la República es veien massa sols per fer front als rebels i la majoria van ser afusellats pel simple fet d'oposar-se al cop. També van perdre la vida les autoritats locals del Front Popular. Des del primer moment, doncs, va quedar clar que el cop seria cruent. El mateix general Mola havia donat ordres als conspiradors d'imposar el terror de manera expeditiva. I no es pot negar que li van fer cas.
El 18 de juliol l'aixecament va tenir lloc a Andalusia, mentre el govern de la República, dirigit pel dubitatiu Casares Quiroga, debatia quina resposta s'hi donava. Casares va demostrar la seva temeritat la nit abans, quan a preguntes dels periodistes sobre l'alçament a Melilla, va respondre amb una gracieta: " Si los militares se levantan, yo me voy a dormir ". No es va començar a preocupar de debò fins que va saber que Queipo de Llano tenia el control del centre de Sevilla i havia desafiat el govern amb un manifest que, tot i el to insurreccional, acabava amb un " Viva la República! ". En moltes ciutats andaluses, els caps militars locals van intentar mantenir la situació sota control, però el suport de la Guàrdia Civil als sublevats va decantar la balança a Granada, Huelva, Cadis i Còrdova. En aquestes ciutats, els barris obrers van intentar oposar-se al moviment, una resistència ofegada amb sang.
Els revoltants van patir, però, un greu cop moral: el general Sanjurjo va morir en estavellar-se l'avioneta que l'havia de portar a Burgos per posar-se al capdavant del moviment. Franco i Mola passaven a ser els principals líders de la revolta. També el dia 18, el cop es va imposar a regions de tradició conservadora com l'Aragó, les dues Castelles i Navarra. Fins i tot a la revolucionària Astúries els sublevats es van imposar gràcies a una argúcia del general Aranda, que inicialment es va declarar lleial, per la qual cosa els minaires armats van decidir marxar en tren per sufocar l'alçament a Lleó. Un cop fora, Aranguren va declarar l'estat de guerra i va conquerir Oviedo.
Casares Quiroga, desbordat per la situació, va dimitir; el PSOE pressionava el govern perquè donés armes als sindicats, però el president de la República, Manuel Azaña, tement una tragèdia, va encarregar a Diego Martínez Barrio que formés un govern moderat, incloent-hi fins i tot republicans de centre i dreta (com Miguel Maura, que va declinar l'oferta), per negociar amb els sublevats. La nit del 18, Martínez Barrio va trucar al general Mola i li va oferir el ministeri de la Guerra al nou govern. Mola, que tenia 6.000 requetès carlins armats als carrers de Pamplona, va dir que era massa tard per a solucions de compromís. En aquestes circumstàncies, Martínez Barrio va dimitir: el govern anava a la deriva mentre l'aixecament militar s'estenia per la Península.
El 19 de juliol, el nou cap de govern, José Giral, va acceptar repartir armes a les milícies obreres. La decisió va arribar tard a moltes capitals, on els obrers desarmats no van poder fer res davant els sublevats. A Madrid, però, milers de sindicalistes armats van enfrontar-se als revoltats, que resistien al Cuartel de la Montaña a les ordres de Fanjul. L'assalt final va ser una carnisseria, i en acabar els sindicats eren els amos de l'ordre a la capital d'Espanya. Al País Basc i a València, Màlaga i altres ciutats la República va poder parar el cop. Mentrestant, l'exèrcit d'Àfrica, a les ordres de Franco, començava a desembarcar a Cadis. El seu transport es va completar gràcies a avions Junker enviats per l'exèrcit alemany: Hitler i Mussolini donaven suport a Franco des del primer moment mentre que les democràcies occidentals desoïen les peticions d'ajut del govern Giral.
La batalla decisiva
Barcelona va ser l'escenari de la batalla més cruenta del 19 de juliol. El capità general era lleial, però diversos oficials rebels van fer sortir les tropes amb excuses diverses (com ara que havien d'esclafar una revolta anarquista) per convergir al centre. La policia i la Guàrdia Civil, amb el suport de grups anarquistes i socialistes armats, els van plantar cara. A mig matí, el general Goded, després de sublevar Mallorca, va arribar a Barcelona per fer-se càrrec del moviment. El coronel Roldán li va dir que els soldats resistien, però " sólo Dios sabe lo que ocurrirá cuando se enteren de que nos estamos sublevando contra la República ". Goded no va aconseguir capgirar la situació i finalment es va rendir. El trist colofó de la victòria republicana va ser l'assalt a la caserna de Sant Andreu per part de la CNT, que es va apoderar de més de 30.000 fusells. Així, els anarquistes van esdevenir els amos de l'ordre públic i la Generalitat no va poder o no va saber recuperar el control de la situació. La revolució barcelonina va propiciar una massacre de religiosos, propietaris, gent de dreta o simples enemics de la violència anarquista com el jove periodista Josep M. Planes, director d' El Be Negre . També va empènyer a l'exili o la mort catalanistes rellevants com Manuel Carrasco i Formiguera, Ventura Gassol i la plana major de la Lliga. Per aquest motiu, els fets del 19 de juliol van dividir Catalunya de manera irreparable.
Cap al 21 de juliol, la divisió d'Espanya en dues zones irreconciliables era un fet i començava una guerra civil que ningú esperava tan llarga, sanguinària i d'efectes tan devastadors. Encara més en el cas de Catalunya, amb la supressió de l'autogovern, la pràctica eliminació del català de la vida pública i l'exili o mort per al bo i millor de tota una generació, entre els quals hi havia la flor i nata de la intel·lectualitat i l'elit política i acadèmica. Un daltabaix del qual encara ara paguem les conseqüències.
Fa 75 anys de la Guerra Civil Espanyola (1)
LA GUERRA 75 ANYS DESPRÉS
"Vam viure més enveges i odis que confrontació d'idees polítiques" Testimonis de catalans que van tenir familiars als dos bàndols durant la guerra relaten les velles ferides del 18 de juliol del 1936 La insurrecció contra la República va convertir el 18 de juliol del 1936 en una jornada sagnant, inici d'una guerra llarga i cruel, que va fracturar Espanya en dos bàndols. Han passat 75 anys d'aquell aixecament militar, que a Catalunya va anar acompanyat d'una violenta revolució durant els primers mesos. Moltes famílies es van veure atrapades en la voràgine fratricida, amb familiars en un costat i en l'altre, amagats, perseguits, fugitius. Hem reunit alguns testimonis d'aquells dies tràgics. Els seus records estan amarats de dolor. El temps no tot ho esborra.
JOAN SERRA
LA GUERRA 75 ANYS DESPRÉS
Memòria dual Antònia Marsà i Melcior Solans
Melcior Solans (98 anys) i Antònia Marsà (89) són un matrimoni amb una memòria prodigiosa, capaços de relatar amb precisió el 18 de juliol del 1936 com si fos ahir. Aquell dia, Solans, que era mestre de professió -exercia a Mollerussa tot i ser natural d'Alentorn-, participava en una assemblea del sindicat de mestres a Manresa. Els rumors de la insurrecció militar al nord d'Àfrica s'havien propagat amb rapidesa i, atemorits pels esdeveniments, els docents van decidir dissoldre l'assemblea i tornar a casa. "Vam tenir sort que no ens passés res perquè les carreteres ja estaven vigilades", detalla Solans, que tenia 23 anys. "Els dies que vaig estar a Alentorn, a casa dels pares, els comitès revolucionaris van obligar a cremar l'església, tot i que no van fer mal al capellà", explica l'home, defensor d'idees progressistes.
Pocs dies després, l'agutzil el va avisar: estava mobilitzat per engreixar les files republicanes. Solans va formar part de les columnes sanitàries al front d'Osca. Eren els primers capítols d'una guerra civil que li oferiria sorpreses desagradables. Un tiet que era mestre i de dretes va ser assassinat per milicians el 1936. Solans també va patir. Després de tres anys de confrontació, va passar per camps de concentració i de treball de Lleida, Bilbao i Guadalajara. A Madrid va rebre l'aval del règim franquista per tornar a casa.
El temor als pobles
Antònia Marsà, la seva futura esposa, va viure la revolta franquista a Montargull (Artesa de Segre), on les notícies escassejaven. "Als pobles teníem por, perquè no se sabia res", explica Marsà, que aquell 18 de juliol, en plena època de batre, tenia 14 anys. L'endemà de la insurrecció contra el govern de la República, a Montargull estaven sorpresos del pas constant de cotxes amb les sigles de la CNT-FAI als costats. "En realitat, era gent de dretes que fugia pel Pirineu", recorda la dona. "La meva era una família conservadora, que anava a missa i que no estava del tot tranquil·la amb aquells moviments". A casa de Marsà tenien un molí d'oli, que va ser requisat per les forces republicanes. Ella no ha oblidat la multa de 500 pessetes -una fortuna en aquella època- que li van imposar els comitès revolucionaris al seu pare, alcalde de Montargull, per haver permès l'entrada al poble d'un altre alcalde veí, defensor de postulats conservadors. "A la guerra vam viure més enveges i odis que confrontació d'idees polítiques", afirma Marsà. La seva família no es va voler significar, amb l'excepció d'una tieta de la seva mare, que era monja a Saragossa i no amagava les simpaties pels franquistes.
Melcior Solans i Antònia Marsà viuen des de fa mig segle a Sant Just Desvern. Durant molts anys, el matrimoni va voler aparcar el record dels moments més durs de la guerra, uns episodis que els incomodaven. Ho explica Montserrat Solans, la filla petita de la parella: "A casa ens havien inculcat els valors democràtics, però de la guerra no se'n parlava mai, era un tema tabú. Quan el pare tenia uns 80 anys va començar a explicar-ne detalls". Fer memòria ha estat, amb el temps, un exercici reparador.
dissabte, 16 de juliol del 2011
De memòria. Article publicat per Francesc Roca a la revista L'Econòmic(49)
La gran enciclopèdia catalana
Professor de Política Econòmica de la UB - Francesc Roca
dimarts, 12 de juliol del 2011
El POUM,el partit doblement clandestí .Exposició al Museu d'Història de Catalunya: El POUM. 75 anys d'història (2 )
El Museu d'Història repassa la dramàtica epopeia de l'organització liderada per Andreu Nin.
Els comunistes del POUM es van atrevir a enfrontar-se amb Stalin. Perseguits per la República i per Franco, molts dels seus dirigents van ser assassinats. Una exposició en repassa la història.
SÍLVIA MARIMON
"Les propostes polítiques que defensava el POUM -socialisme plural, democràtic i participatiu- , el missatge ideològic que transmetia, els temes de què s'ocupava, no només no s'han fet vells sinó que són vigents", diu convençut Pelai Pagès. Aquest historiador, que al 1975 ja es va atrevir a escriure una biografia sobre el dirigent del POUM Andreu Nin -esquerra i dreta li van clavar les dents-, defensa la vigència d'aquesta organització política comunista i heterodoxa. Pagès és el comissari de l'exposició El POUM. 75 anys d'història. Impulsada per la Fundació Andreu Nin, es podrà veure fins al 25 de setembre al Museu d'Història de Catalunya.El POUM, creat a Barcelona el 29 de setembre del 1935, va tenir la gosadia d'enfrontar-se a l'aleshores totpoderosa Unió Soviètica. L'acarament va tenir les seves conseqüències. Molts dels seus dirigents van ser assassinats, i la resta, jutjats. Després dels Fets de Maig del 1937, en què Barcelona es va cobrir de barricades, se'ls va voler acusar d'espionatge a favor de Franco. Finalment, però, el Tribunal d'Espionatge i Altra Traïció va considerar que els documents acusatoris eren una mera falsificació. Això sí, els va inculpar pels Fets de Maig i per les seves intencions, segons el tribunal, de "superar la República democràtica i instaurar les seves pròpies concepcions socials". "El POUM és l'única organització que entra en la clandestinitat franquista quan surt de la clandestinitat republicana", assegura Pagès.
Entre els que van lluitar amb el POUM durant la Guerra Civil hi ha George Orwell. L'escriptor nord-americà va estar al front des del desembre del 1936 fins al maig del 1937. A l'exposició s'exhibeix una de les poques primeres edicions en anglès d'Homenatge a Catalunya. "N'hi ha molt poques edicions", explica Pagès, "perquè quan es va publicar no va tenir cap ressò. Se li va fer el buit". Hi ha una foto molt poc coneguda. Apareix Caridad del Río desmuntant una barricada als carrers de Barcelona. Caridad, filla de la burgesia cubana, era la mare de Ramon Mercader, l'home que va matar a Lev Davidovich Trotski d'un cop sec al cap amb un piolet.
Aquesta dona de cara sorruda, no va tenir un paper secundari en l'assassinat del rival de Stalin. Va posar al seu fill en contacte amb els oficials del NKVD soviètic i el va esperonar fins a l'últim moment. El 20 d'agost del 1940, fins i tot, el va acompanyar amb cotxe fins a la casa de Trotski, exiliat a Mèxic. Per aquell servei, Caridad del Río va rebre l'Orde de Lenin. Va morir a París, el 1975, on va estar treballat a l'ambaixada de Cuba. Aquesta fervent comunista mai va despenjar la fotografia de Stalin de la paret de la seva habitació.
El ball de Karl Marx
A l'exposició es poden trobar moltes peces emotives que recorden la història d'un partit odiat per la dreta, perseguit pels mandataris de la Unió Soviètica i que tampoc comptava amb les simpaties dels anarquistes, que temien que els robés militància. Entre aquestes peces destaca una bandera de la secció del POUM de Sabadell, que va anar a parar a mans dels franquistes durant els sagnants enfrontaments del Front d'Aragó. Hi ha altres perles, com articles inèdits d'Andreu Nin que havien de ser publicats a França el 1939, però que els nazis van cremar quan van irrompre al país veí amb el casc de ferro fermat al cinturó i el cansament enganxat a les botes. Hi ha fulles ciclostilades clandestines que denuncien la duríssima persecució que va patir el partit després dels Fets de Maig, i un espai dedicat a les dones.
Una de les últimes imatges de l'exposició és un cartell de propaganda del POUM de les eleccions del 1977. Apareix l'autor del Manifest comunista , Karl Marx, ballant un vals. Però l'aventura electoral durant la transició democràtica va ser força fallida. El POUM havia passat massa anys a la clandestinitat, primer sota la República -li havien penjat l'etiqueta de trotskista- i després sota el franquisme. De fet, la vida legal del malaguanyat POUM va ser molt curta. No va arribar a dos anys, de setembre del 1935 a juny del 1937.