El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dijous, 21 de juliol del 2011

Arriba a l'Arxiu Nacional de Catalunya una remesa de 'papers de Salamanca'

Els papers ja han arribat a Sant Cugat / ACN

És part de la documentació que es trobava en uns 715 lligalls de la Secció Politico Social de Barcelona

Una remesa de documentació provinent de l'arxiu de Salamanca ha arribat aquest dimecres al vespre a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). Les últimes 365 caixes de documents catalans que es trobaven a Salamanca han sortit aquest dimecres al matí de Centre Documental de la Memòria Històrica amb destinació a Sant Cugat. És part de la documentació que es trobava en uns 715 lligalls de la Secció Politico Social de Barcelona. Són els últims documents espoliats que es trobaven a Salamanca, però encara queda per retornar altres materials com per exemple banderes i insígnies.

Aquests darrers 'papers de Salamanca' han arribat pels volts de dos quarts de deu de la nit a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Dos operaris de l'empresa encarregada del transport de la documentació han descarregat les 53 caixes d'aquesta remesa a la sala del moll de càrrega de l'Arxiu Nacional. El procés de descàrrega, supervisat pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha durat uns vint minuts.

Mascarell ha celebrat l'arribada dels "documents de la dignitat", tot i que ha recordat el retard amb què ho han fet: "És una bona notícia que posa punt i final a un llarg procés d'uns materials confiscats en temps de dictadura i que han tornat en temps de democràcia, tot i que lentament, al patrimoni del país". Mascarell reconeix que ha viscut amb certa "emoció" la descarrega d'aquesta remesa pel seu "valor simbòlic".

A partir d'ara comença un procés tècnic per validar la documentació que ha arribat encaixada. Posteriorment es comunicarà als propietaris que ho hagin reclamat la recuperació d'aquesta documentació. A aquesta darrera remesa li manquen ara alguns enviaments de material divers, com cartells o fotografies, que s'enviaran pròximament a l'Arxiu Nacional.