El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dissabte, 24 de març del 2012

El 1714 es recordarà al Born.


 L'alcalde Trias, amb el periodista Toni Soler, i el regidor de Cultura, Jaume Ciurana Foto: ANDREU PUIG.


El futur centre cultural del Born serà l'epicentre de la commemoració dels 300 anys dels fets de 1714. Encara falten dos anys per a l'efemèride, que l'Ajuntament de Barcelona celebrarà a l'estil de l'Any Gaudí o l'Any Cerdà, segons exemples citats pel tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana. Però, en qualsevol cas, Barcelona ja posa fil a l'agulla a un programa d'actes que pretén ser “molt viscut per la ciutadania”, va assegurar Ciurana. Per això ja han triat el comissari de la commemoració, el periodista i historiador Toni Soler.

El Born Centre Cultural tindrà una especial rellevància en la remembrança de l'11 de setembre de 1714, que significa la caiguda de Barcelona en mans de les tropes francocastellanes, dins de la Guerra de Successió. Una derrota que va deixar Catalunya sense les seves institucions nacionals de govern. El futur equipament del Born, llargament esperat i endarrerit, s'obrirà el setembre del 2013. Aquesta nova data anunciada ahir per Ciurana allarga una mica més el termini donat per l'anterior govern socialista, que havia promès que estaria a punt a final d'aquest 2012. Les instal·lacions uniran la seva activitat cultural i cívica amb el relat històric, que difondrà el jaciment arqueològic, amb les restes precisament de la Barcelona del 1714 que s'hi van trobar. Aquest llegat serà accessible amb la inauguració del centre cultural que, a més, permetrà trencar el tòpic que la Barcelona de 1700 era una ciutat decadent.

El primer que farà Soler és contactar amb “entitats, equipaments culturals i representants de la societat barcelonina” per crear un consell promotor, farcir un “programa d'actes ben ambiciós” i aconseguir una celebració com més popular millor. La pretensió del programa? “Explicar als barcelonins d'avui per què lluitaven els barcelonins del 1714, què significava ser català el 1714 i per què els catalans van plantar cara als dos monarques més importants de l'època.” Al mateix temps, buscarà “lliçons per al present i el futur, que és el que es demana a la història”, ja que, segons Soler, “Catalunya i Europa es troben avui en una cruïlla similar” a la d'aleshores. En un any ha d'estar enllestit el programa d'actes, que anirà de bracet amb el que decideixi la Generalitat.

Preguntats pel caràcter reivindicatiu de la commemoració i el seus vincles amb la situació del país, tant l'alcalde Trias com Ciurana van fugir, en part, d'estudi. “És una commemoració que intenta fugir de la conjuntura”, va afirmar Ciurana. Segons l'alcalde, el plantejament de la celebració prové d'unes “conviccions profundes”, i va negar que el programa li faci fer “equilibris” amb la seva principal crossa de govern, el PP. Sigui com sigui, al migdia mateix el PP ja feia una nota de premsa on li estirava les orelles. Alberto Fernández Díaz demanava a Trias que no “distorsionés la història” perquè la del 1714 va ser “una guerra per la successió de la corona d'Espanya”, no per la independència. No s'ha encetat el programa d'actes i el present ja dialoga amb el passat.


Un "historiador", humorista i "periodista"  mediàtic  que s'ha deixat estimar pel tripartit i ara treballa  per en Trias , alcalde de Barcelona. Quina por que fan tots plegats !!