El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

divendres, 27 d’abril del 2012

L'enèsima promesa sobre els 'papers de Salamanca' L'enèsima promesa sobre els 'papers de Salamanca'

MEMÒRIA HISTÒRICA

El ministeri tornarà els documents abans del 30 de juny

La plataforma SOS Cultura es va manifestar ahir davant del Macba, mentre a Madrid Mascarell traslladava a Wert el seu malestar per les retallades culturals.  

 La plataforma SOS Cultura es va manifestar ahir davant del Macba, mentre a Madrid Mascarell traslladava a Wert el seu malestar per les retallades culturals. ORIOL CAMPUZANO / ACN


 JOAN FAUS / X. CERVANTES 
 
La sensació de déjà vués poderosa. El ministeri de Cultura fixa una data per al retorn a Catalunya de la totalitat dels documents i els objectes confiscats durant la Guerra Civil per les tropes franquistes que encara són a l'arxiu del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. I al final res de res. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, confia que ara serà diferent. Ahir es va reunir a Madrid amb el ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert. El compromís és que els papers tornin abans del 30 de juny. 

"Crec en la paraula del ministre -va dir Mascarell-, encara que també és veritat que amb la ministra anterior [Ángeles González-Sinde] vaig tenir l'ocasió d'escoltar una data concreta que no es va complir". El conseller de Cultura espera que Wert compleixi l'enèsima promesa i que "tornin tots els papers " que falten i que "quedi definitivament resolta" la llei 21/2005. 


"Un dèficit simbòlic" 

A Salamanca encara estan pendents de retornar-se 86.000 imatges de documents, 225 caixes i diverses banderes, insígnies i llibres. "L'administració de l'Estat no entén el simbolisme català. Si ho entengués, això no hauria costat tant. Hi ha dèficits fiscals, lingüístics i simbòlics, perquè aquests papers haurien ser a Catalunya des de fa temps", va dir Mascarell. 

Tan bon punt es va saber la intenció de Wert, l'Ajuntament de Salamanca s'hi va pronunciar en contra, cosa que va confirmar el déjà vu. En un comunicat, va demanar que no surtin més papers de l'arxiu fins que "es pronunciï el Tribunal Constitucional" sobre la llei 21/2005". L'Ajuntament de la ciutat castellana, que sempre s'ha mostrat contrari a la restitució dels documents, considera que "abans d'aprovar el trasllat de més documents cal aclarir si els lliuraments que ja s'han fet efectius compleixen la llei". 

Retallades culturals

La reunió entre Mascarell i Wert també va servir per arribar a un acord sobre la modificació del sistema de governança del Gran Teatre del Liceu. El propòsit és acabar amb la presidència rotativa del comitè executiu, que es reparteixen les diferents administracions, i que Mascarell considera "poc operatiu". Fins aquí, els acords. El conseller de Cultura va traslladar al ministre el seu malestar per la retallada de les inversions de l'Estat als principals centres culturals catalans, com el MNAC i el Macba. Segons Mascarell, aquestes retallades, d'entre un 15% i un 25%, contrasten amb les que s'han aplicat a institucions ubicades a Madrid com el Museu del Prado i el Centre d'Art Reina Sofia, que no han estat tan castigades. 

"Surto de la reunió amb la sensació d'haver estat ben tractat, però que tot està per fer", va dir Mascarell. Mentre el conseller deia aquestes paraules, a Barcelona es va concentrar la Plataforma SOS Cultura, que aplega treballadors del Macba, el CCCB, el MNAC, el Mercat de les Flors, el Liceu i l'Institut de Cultura de Barcelona. Van protestar pels acomiadaments del Macba i van llegir un manifest en què critiquen la utilització de la cultura per part de la indústria turística de Barcelona, la ingerència del sector privat i la precarietat i la inestabilitat de les plantilles dels equipaments.

 http://www.ara.cat/premium/cultura/Lenesima-promesa-sobre-papers Salamanca_0_689931032.html