El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dijous, 24 de gener del 2013

L'hospital de la Ciutat.

                            

      L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és el centre sanitari en actiu més antic del món. Fa més de sis segles que vetlla per la salut dels catalans i ha afrontat i sortejat diversos moments de crisi que n’han fet perillar la seva existència, des d’epidèmies fins a setges, passant per diversos i constants problemes econòmics. 
    “Sense ficció” presenta “L’Hospital de la Ciutat”, un documental conduït pel periodista Enric Calpena que ressegueix sis segles d’història, explica aspectes desconeguts de Barcelona i mostra el vincle de la ciutat i dels seus habitants amb el que, fins a començaments del S. XX, va ser l’únic gran hospital català. Una entitat que, avui i com la resta d’institucions sanitàries, també afronta l’amenaça d’acomiadaments i de retallades.     
       ’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau neix el 1401 com una institució que vetlla pels pobres, els malalts mentals i els orfes de tot Catalunya. Des dels orígens, l’hospital és un orgull per a la ciutat: els millors metges hi treballen de franc i molts barcelonins –siguin pobres o rics- el tenen present a l’hora de fer el testament. De fet, gràcies a les contínues deixes, l’hospital arriba a convertir-se en un dels principals propietaris immobiliaris de la ciutat. 
      La institució té un dels arxius hospitalaris més antics i rics del món, que aporta una visió des de nous angles sobre fets històrics rellevants, però que també està farcit de curiositats, com ara la descripció minuciosa dels uniformes dels soldats que hi van ser ingressats durant la Guerra de Successió, els objectes que portaven els nens abandonats al segle XV o les fitxes d’ingrés de dos indis del show de Buffalo Bill.