El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

diumenge, 29 de setembre del 2013

HISTÒRIA Trepitjar un patrimoni inexplorat


Trepitjar un patrimoni inexplorat 

Trepitjar un patrimoni inexplorat

Art amagat als cementiris

Entre els sepulcres, s'amaguen nombroses obres d'art. Aquest cap de setmana es podran visitar els cementiris de set municipis, un dels quals serà el d'Arenys de Mar, que Salvador Espriu va convertir en tot un mite literari amb Cementiri de Sinera. En aquest cementiri, que mira al mar, hi ha l'obra d'artistes modernistes com Josep Llimona i Venanci Vallmitjana. Un altre cementiri que ofereix visites guiades aquest cap de setmana és el del Masnou. Hi ha obres, entre d'altres, de Llimona i Josep Maria Subirachs. Al cementiri mariner de l'Escala es farà un recital poètic en homenatge a Caterina Albert (Víctor Català). També ofereix visites guiades el cementiri modernista de Lloret de Mar, on molts indians, que havien fet fortuna al continent americà, van encarregar els seus mausoleus.
Molt més antiga és la necròpoli paleocristiana de Tarragona, reoberta fa poc. És el conjunt funerari a cel obert més important de tota la Mediterrània occidental: són 2.051 tombes paganes i cristianes, de rics i pobres, que abracen des del segle III fins a mitjans del segle V.

Entrar, per primer cop, a la Casa Ugalde
 La Casa Ugalde, construïda el 1951 per l'arquitecte J. A. Coderch, obrirà les portes per primera vegada. És una de les cases més admirades de Colderch. Construïda sobre un turó que domina el mar, l'arquitecte la va dissenyar pensant en les vistes i en el territori: no volia tallar ni un sol pi. Amb el seu disseny no només reivindica la seva pertinença a Caldes d'Estrac, sinó que també utilitza materials locals. Fins ara, la Casa Ugalde, que és en mans privades, estava tancada al públic.

La música envaeix els monuments 
CONCERTS AL PLA DE L'ESTANY
El Trio Lorca interpretarà peces clàssiques a l'església de Sant Vicenç de Camós, al Pla de l'Estany. Serà el primer d'onze concerts, un per cada poble de la comarca, al llarg de la temporada, que donaran a conèixer els seus monuments amb l'ajuda de la música. La iniciativa és de les Joventuts Musicals de Banyoles.

Dibuixar el món de Gaudí
El llom d'un drac de vistosos colors, escales sinuoses, criptes en forma d'esquelets, minúscules ceràmiques... La Casa Batlló proposa als infants que tanquin els ulls i dibuixin tot el que els passi pel cap mirant l'obra de Gaudí. La Casa Batlló no és l'únic edifici del geni modernista que obre les portes. La Pedrera donarà a conèixer un dels seus aspectes més inèdits: les seves portes (les interiors, les exteriors i les desaparegudes). També es podrà fer una visita guiada al Palau Güell, un dels primers encàrrecs importants de l'arquitecte, que, després de set anys de restauració, en fa dos que es va reobrir. No es pot abandonar aquest palau sense trepitjar la terrassa: hi ha unes vistes espectaculars i es pot passejar entre vint xemeneies de trencadís.

Visitar de nit la catedral de Lleida
Un grup d'especialistes faran de guies en una visita nocturna al conjunt monumental del turó de la Seu Vella de Lleida. La idea és observar sota la llum del capvespre el claustre gòtic més gran del món, el campanar més alt de la Corona d'Aragó i el castell del rei on va ser coronat Jaume I.

La intimitat de Montserrat
Hi ha portes que sempre estan tancades. Els que ni vesteixen hàbits religiosos ni són escolans poques vegades han pogut entrar a l'Escolania de Montserrat i veure com viuen i es preparen els infants que canten a les pregàries. També es podrà entrar a la sagristia nova, normalment inaccessible, i admirar les pintures i el mobiliari de Josep Obiols.

L'última victòria del 1714
L'agost del 1714, a Talamanca, les tropes borbòniques van fugir corrents. Va ser l'última victòria dels austriacistes. En aquesta visita guiada, s'ensenyaran els principals escenaris de la batalla. A més, al centre d'interpretació, es pot veure una reconstrucció de la batalla en 3 D.

Reviure la Batalla de l'Ebre
L'estiu del 1938 l'exèrcit republicà va construir a la serra de la Fatarella nius de metralladora, trinxeres i un gran nombre de refugis subterranis. Allà es van trobar les restes d'un soldat republicà que va resistir fins a l'últim moment. Amb una visita guiada, s'explicarà com van ser els últims dies de la batalla més sagnant de la Guerra Civil.

Els grafitis d'una presó medieval
A l'interior d'una de les úniques presons medievals de Catalunya, a Castelló d'Empúries, es podran veure els dibuixos i grafitis fets pels homes i dones que, al llarg dels segles, van ser condemnats i tancats allà.

Les descobertes de Santa Creu de Rodes
El poble de Santa Creu, a pocs metres de l'imponent monestir benedictí de Sant Pere de Rodes, va ser abandonat, força precipitadament, en algun moment del segle XV. El bon estat de les restes -no ha canviat res des del segle XV perquè no hi ha hagut cap intervenció- ha permès saber amb força detalls com vivia la població a la Baixa Edat Mitjana. Les arqueòlogues que investiguen les restes de Santa Creu des del 2007 explicaran, en una visita comentada al jaciment, les últimes troballes. Els habitants van marxar tan de pressa que van deixar enrere les luxoses vaixelles, els utensilis de tocador, els mobles... La majoria dels que van viure a les cases, avui enrunades, eren famílies benestants que es guanyaven la vida amb oficis vinculats al monestir. A la visita explicaran qui eren.