El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dissabte, 24 de gener del 2015

Plafo setge 1645

http://www.rosespedia.cat/index.php/Fitxer:Plafo_setge_1645.jpg


EXPOSICIÓ

El setge de Roses

RAJOLES, PLAFONS I SOCARRATS DE LA COL·LECCIÓ MASCORT

Del 9 de gener fins al 8 de març

La mostra que es pot veure a la sala d’exposicions de Ca l’Anita de l’Ajuntament de Roses és una selecció de rajoles, plafons i socarrats de la Col·lecció Mascort, de Torroella de Montgrí, que es cedeixen en préstec temporal amb motiu d’aquesta exposició, amb la voluntat de difondre l’art i la història.

La peça més especial és el plafó ceràmic que testimonia el setge a la vila de Roses el 1645 per part de les tropes franceses, on les situacions i personatges evoquen els fets històrics i els seus protagonistes. Està acompanyat de diversos gravats contemporanis al plafó que descriuen la geografia de la ciutat i el setge de Roses.

Per la seva antiguitat, estat de conservació i temàtica històrica constitueix una de les obres més importants de la producció barcelonina de tots els temps. L'escena que s'hi representa sembla recollir el moment en què el virrei, el comandant francès i un enviat del cardenal Mazzarino visitaren les tropes franceses que assetjaven Roses.

Es poden admirar peces des del segle XV al segle XVIII.

Es notòria la quantitat de rajoles “de mostra” catalanes i valencianes que posseeix la col·lecció Mascort, en la que destaquen algunes peces que poden ser atribuïdes al tallers de Llorenç Passoles i de Miquel Lapuja, dos dels més destacats mestres rajolers barcelonins del segle XVII. Aquestes rajoles, elaborades a partir del segle XVII, segurament per influència holandesa, mostren homes o dones en actituds diverses. En les rajoles del segle XVII abunden les figures de caçadors; per això, és molt probable que d'aquí vingui el nom que rebien a la seva època: rajoles de cacera. També s'hi aprecien figures d'animals, plantes, edificacions i objectes ben diver-sos, que solen estar acompanyats de vistoses plantes que donen nom a les diferents sèries amb què son conegudes: “de la margarida”, “del lliri”, “de la palmeta”, “de l'atzavara”. Al segle XVIII i primera meitat del XIX es van elaborar milers de rajoles amb representacions d'homes i de dones treballant: carnissers, venedors, ferrers, vidriers, terrissers, teixidors, candelers de cera, mestres, etc.; d'aquí el nom que reben ara: d'oficis. Així mateix hi ha rajoles decorades amb motius extrets d'antigues auques, com les del Sol i la Lluna, Artes y oficios, Funciones de Barcelona i Habitantes de varias Naciones, entre d’altres.

Els socarrats de la col·lecció Mascort és un tipus de peça molt buscada pels col·leccionistes. Són peces fràgils que estaven col·locades entre les bigues de fusta i que han patit molt el pas del temps. Les quatre peces que s’exposen aquí són del segle XV i s’han escollit elements relacionats amb el mar.



http://www.fundaciomascort.com/

Bomba del setge (s.XVII)