Es commemoren 50 anys de la mort del maquí català Quico Sabater a la població de Sant Celoni. Es desenvolupen diverses activitats que recorden la seva memòria a la població de Sant Celoni i a L'Hospitalet de Llobregat, on van neixer.
El moviment maquí català i hispànic s'oposava militarment a la dictadura franquista.Hi havia diferents tendències ideològiques:
- El PCE, des de l'exili va promoure la creació de les Agrupacions Guerrilleres en diverses zones geogràfiques de l'estat espanyol, coordinant les accions entre elles, prenent com a model la Federación de guerrillas de León-Galicia, la primera organització guerrillera de la postguerra, operativa des dels primers anys. La més activa fou l'Agrupación guerrillera de Levante y Aragón (AGLA), que va actuar a la zona compresa entre el sud de Terol, l'interior de Castelló i el nord de Conca.
- El Front Nacional de Catalunya al 1940, que pretenia alliberar Catalunya i que estava composada per membres d'Estat Català.
- Guerrilles anarquistes: per exemple el grup de Joves llibertaris.
- L´Agrupació Guerrillera de Catalunya creada pel PSUC a Catalunya.
A causa de la decidida actuació policial i la consolidació del règim dictatorial, el maquis va quedar pràcticament desfet d'ençà 1950 . Tan sols alguns elements aïllats i sense suport dels dirigents a l'exili van continuar fent accions de sabotatge, atracaments i assassinats selectius. Els guerrillers van realitzar centenars d'accions, però sovint molts dels combatents antifranquistes eren detinguts i executats sense judici per la Guàrdia Civil allà on havien estat descoberts, encara que es rendissin i haguessin lliurat les armes. Per això, sabedors de la sort que els esperava en caure en mans dels falangistes, preferien lluitar fins a la mort.
(Font:http://ca.wikipedia.org/wiki/Maquis)
Alguns maquis catalans: Marcel.li Massana, Josep Lluis Facerias (Face o Petroni ) ,Quico Sabaté i Ramon Vila(Caracremada)
A moltes poblacions encara segueix present el record dels maquis catalans (graffiti a Sallent és un fotografia de l'any 2005)
Altres entrades d'aquest bloc que fan referència als maquis:
Dictadura franquista(1939-1975)
Altres fonts d' informació:
Recordant l'últim maqui
Bandits. A propòsit del 50 aniversari de la mort de Quico Sabaté
50 anys recordant Quico Sabaté
50è aniversari de la mort d'en Quico Sabaté
Sabaté, guerrillero de película
Fa 50 anys que el guerriller el Quico antifranquista va morir abatut a trets
Fòrum: Últimes hores de Quico Sabaté
Ajuntament de Sant Celoni
Fa 50 anys que van assassinar Quico Sabaté
1 comentari:
Que valents que van ser tots plegats, N'hauríem d'aprendre d'ells. Gràcies a tots els que van lluitar per un futur més just.
Publica un comentari a l'entrada