Bloc dedicat al coneixement, divulgació i didàctica de la Història i la Geografia de Catalunya i dels països de parla catalana.I també els Voluntaris per la Llengua i parelles lingüístiques,especialment a la comarca de l'Alt Empordà.
El Bloc de l'Albert
- Albert Moreno i Sagrera
- Roses, Alt Empordà
- Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)
dilluns, 2 de març del 2009
Dictadura franquista(1939-1975)
Amb la caiguda de Barcelona (26 de gener de 1939) i la derrota republicana a mans de l'exèrcit comant pel general Franco (primer d'abril de 1939) començarà la imposició d'un estat feixista que produirà la involució política i social fins a termes gairebé feudals.
Al Principat de Catalunya s'anul.len les lleis promulgades pel Parlament català, que es abolit junt amb la Generalitat de Catalunya i , l' ensems que progressa l'ocupació militar espanyola i fins molts anys després d' acabada la guerra, els franquistes eliminen físicament qualsevol persona o símbol relacionat amb la catalanitat,el republicanisme, o simplement la democràcia. Fet remarcable d'aquest genocidi catalanofòbic n'és la persecució sistemàtica de l' idioma català i la imposició de l' espanyol en tots els àmbits de la vida.
L' exili,la dura repressió( milers d'afusellats i d'empresonats), l'opressió nacional, la desaparició de bona part dels intel.lectuals i de dirigents polítics i sindicals,les depuracions (sobretot de mestres) i el tancament de centenars d' associacions, deixarà els catalans abaltits i poca capacitat de resposta durant molts anys.Petits grups de resistents l' oposició política i armada al règim franquista des del primer moment.
En tot cas la Dictadura de Franco no caurà fins a la desaparició física del seu creador i l' inici d'un procés de canvi, protagonitzat sobretot pels sectors més importants dels mateix franquisme (tecnocràtes, Opus Dei) que volien un canvi polític aparent per tal de no perdre el tren econòmic del previsible futur procés d'unificació europea.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada