La recol·lecció es fa segons el sistema d’estall o preu fet: es cobra segons els caixons collits i es reparteix a parts iguals entre els collidors. | DANIEL GARCÍA-SALA
Mentre condueix distret per les estretes carreteres de les alqueries de Santa Bàrbara, al terme de Borriana (la Plana Baixa), un ull expert identifica entre una massa arbòria a primera vista compacta el que a un neòfit li passa desapercebut: "Això d'ahí són Power, això de més avant nuleres, eixes són sal·lustianes, això està a mig empeltar... eixe és un brut, mira com ho té, fa dos anys que no talla l'hort, a eixe, veus?, els diners no li dolen". Pepe el Vicari estrena el seu primer any de collidor jubilat amb un volum de faena considerable: a la gestió de les seues pròpies terres suma les d'aquells que no tenen temps de dedicar-s'hi i confien en la seua experiència.
Juan Pedro tria les clementines que tenen algun defecte i s’han d’apartar de la resta a la finca El Naranjal, a Borriana
Ell, seguint un immemorial codi de llaurador valencià,
considera que l'estat de l'hort és el millor reflex del seu propietari
i, per tant, aplica una regla de sentit comú: si algú no és capaç de
cuidar el seu rodal, com li pots confiar res teu? L'hort no enganya. No
almenys a algú que ha crescut entre cavallons com el Vicari.El cultiu de la taronja va ser introduït al País Valencià entre finals
del XVIII i principis del segle XIX en tres nuclis originaris: Alzira i
Carcaixent el 1781, Oriola el 1790 i el triangle format per Vila-real
(1790), Almassora (1800) i Borriana (1826). Aquelles primeres
plantacions van canviar per sempre el futur col·lectiu dels valencians,
que hi van poder destinar un saber ancestral destil·lat a través dels
segles. Joan Francesc Mira escriu a El tramvia groc : "L'art
agrícola de l'Horta de València és un pur prodigi. És la nostra
aportació més substancial i distintiva a la història de les arts
humanes: la cosa que els valencians, almenys els valencians de l'Horta,
hem fet més bé que cap altre poble proper o llunyà". Per tant, quan va
arribar la taronja, les bases ja estaven posades. Poques dècades després
d'aquell moment primigeni, les taronges valencianes ja es podien
comprar a les principals ciutats europees. Homes sense a penes cultura
es van llançar a conquerir mercats forasters amb un producte imbatible
que feia furor entre els nord-europeus. La taronja es va convertir en el
petroli valencià. Els diners van començar a arribar en l'anomenada
primera edat d'or, els anys 20.
El comprador
Manolo Domínguez observa recolzat sobre el seu cotxe com dos quadrilles
cullen d'un hort de Betxí que prèviament ha seleccionat per a la seua
empresa, Fruxeresa (de Xeresa, a la Safor). Ell és una de les figures
clau de tot el procés, és el compraor. I xarra amb una altra
figura important: l'hortolà, que és qui controla que la collita es faça
segons el que s'ha convingut. Per seguir la conversa cal abans
ressetejar el vocabulari. Als horts encara es compta i es negocia en
pessetes, es pesa en arroves(12,9 quilos) i es calcula la superfície en
fanecades (una dotzena fan una hectàrea). La quantitat de varietats de
taronges i mandarines és infinita, i d'aquestes darreres la gran majoria
són clementines: clemennules, clemenrubi i clemenvilles són de les
varietats més reconegudes, però un agricultor experimentat en pot
identificar fins a mig centenar, cadascuna amb el seu gust, el seu tacte
i punt de maduració.
Una colla de collidors recol·lectant clementina de la varietat
clemenvilla en una finca situada entre Betxí i Onda | DANIEL GARCÍA-SALA
El comprador és la baula entre el gran comerç i el peó que treballa
contractat per una ETT per a la collita. Odiat i envejat a parts iguals.
La seua faena és moure's pels camps i seleccionar els horts que
proveiran el seu comerç. Domínguez explica que el seu quefer s'assembla
al d'un detectiu: un cop identificat un hort interessant comença la
investigació per localitzar-ne el propietari. "Preguntes a un veí i te
diu: «Eixe hort és de, posem per cas, els xatos». Te poses en contacte en els teus informadors de la zona per saber qui són els xatos,
si són molts germans i de quin d'ells és l'hort. La intenció és saber
si la finca està lliure o està en una cooperativa. Si està lliure
comença la negociació. Es negocia preu, mètode i data de recol·lecció".
La clau d'un bon comprador, segons Domínguez, a més de l'ull clínic, és
la xarxa d'informadors. La informació corre pel camp a gran velocitat i
és un bé molt preuat. El comprador va a comissió i hi ha molts diners en
joc.
Cunard Line
El llaurador-propietari juga cada any una partida de
pòquer amb quatre jugadors més: el calendari, la meteorologia, les
plagues i el mercat. Així, si aposta per una varietat primerenca pot
obtenir un bon preu amb un producte no tan dolç però que és el primer a
arribar a les parades quan comença el fred. Per contra, en les tardanes
s'aposta per la qualitat i es busca optimitzar el preu, però el
llaurador s'exposa a perdre la collita per un fenomen meteorològic com
ara una pedregada. En realitat no sap mai amb antelació a quin preu
vendrà i manté en paral·lel una dura batalla per evitar les tres grans
desgràcies del camp: la gelada, la plaga i el comerciant morós o que no
paga. Per això el caràcter del llaurador valencià és desconfiat i
individualista.
L'antídot contra la incertesa han
estat històricament les cooperatives, que van experimentar una gran
explosió als anys 60-70, la segona edat d'or de la taronja. Ara moltes
estan tancant. "Mai podran competir amb la privada perquè tenen una
garantia de pagament superior, i per això el seu preu sempre és més
baix. Però eviten que els grans comerços controlen tot el mercat".
Vicent Estruch és professor d'economia rural a la Universitat
Politècnica de València i explica que en les parts històriques del
cultiu de la taronja com Castelló, Sagunt, la Ribera, el Maestrat i la
Safor, la gran majoria són explotacions reduïdes, d'un màxim de dues
hectàrees, quan a Huelva la mitjana és de 30 hectàrees.
El valencià és un cas de minifundisme portat a l'extrem, de manera que
es pot parlar de "cultiu de precisió", segons Estruch, gràcies al
coneixement individual de cada taronger que té el llaurador. Un altre
avantatge és el clima. El geògraf Joaquim Aparici ho ha estudiat: "El
País Valencià té la millor taronja pel clima: necessita una miqueta de
fred, al límit del 0, i això no ho tenen ni el Marroc ni Andalusia. La
corfa no es bufa, si no madura bé a la taronja es fan bombolletes. El
sòl es pot corregir, la climatologia no", conclou.
Lili Marlen
Els collidors
A Borriana encara hi ha tarongerars a primera línia de mar, un fet
insòlit en el litoral valencià. Els plans per construir camps de golf i
urbanitzacions van quedar estroncats amb l'esclat de la bombolla
immobiliària. El resultat són ara hectàrees d'horts abandonats propietat
de bancs o constructores que no saben què fer-ne. La finca El Naranjal,
coronada per un xalet d'estil modernista, es va salvar. Allà Juan Pedro
fa de triador. "Abans el cap de colla collia com els altres,
ara no pot ser perquè els collidors són inexperts i no saben distingir
si una clementina està en condicions o no". Per això ell treballa sense
guants i remena les caixes: el tacte li serveix per saber si una taronja
és pixona, és a dir, si té la pell clivellada, si té alguna
picada d'ocells o de caragols o si no és prou gran. El cap de quadrilla i
el comprador coordinen el dispositiu del transport. Els collidors
trauen les taronges en cabassos, les pesen, les aboquen en caixons i les
amunteguen a la vora del camí. Allà vindrà el camió a recollir-les i
portar-les al magatzem de confecció.
Pepe el
Vicari(al seu DNI hi posa José Miró, però ningú mai l'ha anomenat així)
passa per davant d'un hort seu i està temptat de baixar a collir un
caixonet. S'ha passat el trajecte xarrant animadament amb el fotògraf i
creu que la millor manera de coronar la jornada és amb una degustació a
peu d'hort. La mirada comminatòria del seu fill, periodista establert a
Barcelona des de fa més de 20 anys i urbanita gens acostumat a
embrutar-se les sabates, el fa desistir.
Cartell de propaganda del CLUEA.
Lit.Durá Socializada, València
Arxiu de Salamanca
2 comentaris:
Borriana, París i Londres!
Per què no cites que aquest reportatge (text i fotos) és del David Miró publicat al Diari Ara?
Publica un comentari a l'entrada