El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dijous, 28 de maig del 2009

Organització política del Regne d'Espanya(3) L'Estatut d' Autonomia de Catalunya.

L'ESTATUT D'AUTONOMIA DEL PRINCIPAT DE CATALUNYA
Al Regne d'Espanya, s’entén com estatut d’autonomia el marc legal d’autogovern de les distintes comunitats autònomes en què s’organitza l’Estat. L'estatut d'autonomia estableix, per a cada comunitat autònoma, les competències que té atribuïdes, les institucions i el sistema de recursos econòmics propis.
El Principat de Catalunya, d’acord amb la Constitució espanyola del 1978, elaborà l’anomenat Estatut de Sau, el seu propi Estatut d’Autonomia, l’any 1979. Era adaptar a la realitat catalana el contingut del títol VIII de la Constitució espanyola.
L’Estatut d’Autonomia català preveu el funcionament dels diferents organismes que formen la Generalitat, que és la institució de Govern del Principat de Catalunya i que inclou d'altres institucions: el Parlament, el president de la Generalitat i el Consell Executiu.
L’Estatut d’Autonomia també defineix que l’organització territorial de Catalunya es basa en les comarques, que són entitats territorials amb autonomia i personalitat jurídica pròpia. L'estatut preveu la possible creació de demarcacions administratives supracomarcals (com les vegueries, formades per comarques).L’Estatut d’Autonomia estableix que la llengua pròpia del Principat de Catalunya és l'idioma català i la seva bandera institucional és la tradicional de quatre barres vermelles sobre fons groc.


El Parlament de Catalunya al Parc de la Ciutadella de Barcelona