El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

divendres, 5 de juny del 2009

Llengua i literatura catalanes (4) L' Us del català al Principat de Catalunya.

ADMINISTRACIÓ
El català és la llengua normalment emprada per les administracions, sobretot la local i la de la Generalitat. La Llei de Política Lingüística estableix que l'Administració de la Generalitat i tots els seus serveis (educatius, sanitaris, culturals, assistencials, transports, mediambientals, policíacs, i de tota mena) han d’emprar el català.

ENSENYAMENT (PRIMARI, SECUNDARI I SUPERIOR)
El català és la llengua vehicular principal en l’ensenyament no universitari. L'alumnat no se separa ni en centres ni en classes diferents per raó de la seva llengua habitual.
Tots els infants, sigui quina sigui la seva llengua materna en iniciar l’ensenyament, han de conèixer bé el català i l'espanyol al final de l’educació obligatòria, per la qual cosa l’ensenyament d'aquestes llengües és garantit.
La llengua de les universitats del Principat de Catalunya és el català. A l'hora de fer les classes, però, els professors utilitzen la llengua que prefereixen (en algunes el català hi predomina) amb independència de la voluntat dels alumnes.

MITJANS DE COMUNICACIÓ (PREMSA, RÀDIO, TELEVISIÓ I INTERNET)
En l’actualitat, hi ha tres cadenes públiques de televisió (TV3, C33-K33 i 3/24) que emeten en català. També ho fan les emissores públiques de ràdio, com ara Catalunya Ràdio. A finals del 2000 a Catalunya hi havia 183 emissores municipals, que emetien sobretot en català, llengua també present en gran part de les emissores privades.
Pel que fa als mitjans de comunicació escrits, són en llengua catalana dos diaris d’informació general d'àmbit català, diversos diaris d'àmbit comarcal i nombroses publicacions periòdiques especialitzades.
L'aparició d'internet ha motivat la creació de portals catalans, el més antic dels quals VilaWeb, que ha acomplert el 2005 el desè aniversari.

MÓN SOCIOECONÒMIC
La Llei de Política Lingüística estableix unes normes generals sobre l’ús del català per al món econòmic: les empreses que es dediquen a la prestació de serveis al Principat de Catalunya han d’estar en condicions de poder atendre els consumidors quan s’expressin en qualsevol de les dues llengües oficials i han de tenir almenys en català la senyalització i els cartells d’informació general. També és interessant destacar que, en la vida laboral i sindical, els convenis col·lectius de treball són vàlids es qualsevol de les dues llengües oficials i s’han de redactar en la llengua oficial que acordin les parts.
Al llarg de les darreres dècades, la catalanització dels sectors socioeconòmic ha avançat considerablement,però encara ens trobem lluny d'un ús ple de la llengua catalana.

LA CULTURA (LLIBRES, TEATRE, CINE, VÍDEO I INTERNET)
El sector del llibre és un dels sectors més consolidats de la indústria cultural catalana. Actualment s’editen en català més de 7.000 títols a l'any, quantitat que equival a un 12% de la producció espanyola total (gran part de la qual també s'edita i es produeix a casa nostra). El català és la desena llengua més traduïda del món. L’exhibició cinematogràfica en català és escassa en el conjunt del mercat, malgrat un cert augment els darrers anys. Es pot dir el mateix del sector dels vídeos. Pel que fa al teatre, hi ha un nombre elevat de companyies professionals que actuen en català, llengua que predomina en els teatres catalans. El català és la dinovena llengua més utilitzada a Internet (per nombre de pàgines web existents).