El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dilluns, 1 de juny del 2009

Institucions (5)Organització Territorial

Mapa dels municipis de Catalunya

El Principat de Catalunya s'organitza en 4 províncies i 946 municipis (subdivisions pròpies de l'organització territorial espanyola) i en 41 comarques (subdivisions catalanes).

ELS MUNICIPIS I ELS AJUNTAMENTS
El govern o l’administració municipal corresponen a l’ajuntament, el qual és integrat per l’alcalde i els regidors. Així doncs, componen l’organisme:

  • L’alcalde, els tinents d’alcalde i el Ple municipal.
  • La Comissió de Govern, que s’ha de constituir en els municipis amb població de dret superior als cinc mil habitants.
  • La Comissió especial de Comptes.

LES PROVÍNCIES I LES DIPUTACIONS
La Constitució espanyola de 1978 defineix la província com una divisió territorial amb personalitat jurídica pròpia, determinada per l’agrupació de municipis i la divisió territorial per al compliment de les activitats de l’Estat; el govern i l’administració autònoma de les províncies les encomana a les diputacions o a d'altres corporacions de caràcter representatiu.

LES COMARQUES I ELS CONSELLS COMARCALS
Des de l'any 1988 s'estableix un nou concepte de comarca que es defineix com a divisió administrativa, amb autonomia i personalitat jurídica pròpia. Tant la divisió com l’organització comarcal es regeixen, des del 1988, per aquests criteris:
  • Els àmbits territorials han de coincidir amb els espais geogràfics en què s’estructuren les relacions bàsiques de l’activitat econòmica i han d’agrupar municipis amb característiques socials i històriques comunes.
  • Els àmbits territorials han de ser els més adequats per fer efectius els principis de descentralització d’eficàcia i de participació en la prestació dels serveis públics.
El Consell comarcal és l'òrgan de govern de la comarca; el formen regidors dels municipis de tota la comarca, elegits segons el nombre total de membres que correspongui a cada Consell comarcal i d’acord amb els resultats electorals aconseguits en les eleccions municipals per «cada partit, coalició, federació o agrupació d’electors».
Els òrgans del Consell comarcal són: el Ple, el president i la Comissió especial de Comptes.