El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

diumenge, 16 de gener del 2011

Cuina, cultura i paisatge, reclams de l'Alt Empordà.

L'ajuntament de Roses impulsa un projecte turístic per crear rutes per la comarca amb una base gastronòmica i que relligui cultura i paisatge.

Dalí i Adrià actuarien de reclams a l'exterior.



El castell de la Trinitat de Roses seria l'epicentre de les rutes i a on s'establiran les oficines del projecte “Road/ Terra de genis”. Foto: CLICK ART/ DAVID BORRAT.

Un nou element de dinamització turística es vol afegir a la marca Empordà. Es tracta de posar en solfa elements que ja hi són i que ja es promocionen per ells mateixos, però que es volen relacionar amb un mateix paquet. Consisteix en vincular gastronomia, cultura i paisatge –els dos primers apartats amb el nexe de dos genis com Ferran Adrià i Salvador Dalí. El paisatge és tot l'Alt Empordà, encara que sovint els poders públics locals no hi posen prou èmfasi a l'hora de protegir-lo dels projectes agressius; en canvi, sí que en diuen bé quan els convé.

El projecte de dinamització turística s'anomena Road / Terra de genis i el lidera l'Ajuntament de Roses, que ha trobat la implicació de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà i de l'Ajuntament de Figueres. A partir de Roses es tracta d'establir lligams amb altres poblacions, una mena de rutes que relliguin l'aspecte gastronòmic, cultural i paisatgístic. Els elements de referència que serveixen de base per la promoció exterior són dos personatges coneguts universalment, Ferran Adrià i Salvador Dalí. Les rutes es dedicaran a diferents àmbits de la gastronomia, com a complement turístic a la Fundació d'El Bulli, que crearà Ferran Adrià i que es presentarà públicament ben aviat. Aquestes rutes poden ser a partir del vi, dels productes del mar o de l'art. El punt de partida és l'estrenat recentment castell de la Trinitat de Roses, on hi haurà l'oficina central del projecte. En aquest municipi també hi ha El Far, la punta Falconera, la Ciutadella o la llotja del peix com a llocs clau. Fora de Roses, ja s'hi ha implicat l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà, a Figueres, i l'alcalde d'aquesta ciutat, Santi Vila, espera trobar la col·laboració de la Fundació Gala-Dalí com a gestor de l'univers dalinià. El projecte està obert a altres poblacions i elements de la comarca, com el monestir de Sant Pere de Rodes. La voluntat final manifestada per l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, “és desestacionalitzar la temporada turística”.

LES FRASES.



Els actius de l'Alt Empordà són molts, però històricament tothom ha anat a la seva i ha costat crear sinergies comunes SANTI VILA ALCALDE DE FIGUERES

En parlar de comarca, des de Roses no es pot fer res sense Figueres, i Figueres no pot fer res sense Roses MAGDA CASAMITJANA ALCALDESSA DE ROSES


Un projecte que s'executarà per fases.



La presentació del projecte, que s'ha encarregat a Julio Estela, es va fer ahir a l'aula Ferran Adrià de la nova escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà. Estela va dir que es tracta d'un projecte que es farà per fases.


“Figueres és Roses i Roses és Figueres”.





Casamitjana i Vila, presentant el projecte. Foto: J.P.

En la presentació del projecte, els alcaldes de les dues poblacions més grans de la comarca van exhibir un mateix discurs a l'hora de valorar la relació que hi ha d'haver entre Figueres i Roses.


El compromís de Vila d'implicar-hi la Fundació Dalí.

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, en qualitat de vicepresident de la Fundació Gala-Dalí,va comentar que es comprometia a implicar-hi la Fundació, entitat que d'entrada és reticent en aquestes qüestions.