El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dijous, 21 de juliol del 2011

365 caixes de documents històrics viatgen de Salamanca a Catalunya.

La segona gran remesa dels papers de Salamanca ja viatja cap a Catalunya Foto:
ARXIU.
Es tracta de documentació de partits i sindicats, però també hi ha cartes personals de personalitats històriques com Francesc Cambó
La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha confirmat que a primera hora d'aquest matí han sortit del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca 365 caixes amb documentació espoliada il·legalment durant la guerra civil i el franquisme. Es tracta, sobretot, de papers de partits polítics, com ERC, el PSUC i el POUM. També de sindicats com la UGT o la CNT.
La ministra ha explicat que, entre els documents que viatgen cap a Catalunya, també hi ha correspondència privada i llegat fotogràfic del polític de la Lliga Francesc Cambó. Segons la ministra, amb aquesta nova entrega es culmina el gruix de l'enviament. La resta, està pendent dels acords que tanqui la comissió mixta.
Arxiu Centelles
Sobre un eventual trasllat a Catalunya de l'arxiu que guarda el llegat del fotògraf Agustí Centelles, i d'altres com el de l'agent literària Carme Balcells, González-Sinde ha admès que han de ser consultables per tothom amb independència del "lloc físic" on estiguin. Ha assegurat que, si estan en mans de l'Estat, vol dir que també estan en mans "dels catalans".