El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dilluns, 19 de desembre de 2011

Salamanca rep la darrera part del llegat del fotògraf Agustí Centelles.

Demà arriben al Centre Documental de la Memòria Històrica els 7.000 negatius que els fills del fotògraf han cedit en règim de dació.
La venda de l'arxiu fotogràfic d'Agustí Centelles va incitar l'informe del CoNCA. A la imatge, els fills de Centelles a La Virreina el 2006.

La venda de l'arxiu fotogràfic d'Agustí Centelles va incitar l'informe del CoNCA. A la imatge, els fills de Centelles a La Virreina el 2006. F. MELCION

 
El Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH), amb seu a Salamanca, rebrà demà la darrera part dels fons del fotògraf Agustí Centelles, formada pels 7.000 negatius de l'arxiu de fotografia publicitària i industrial que va realitzar entre el 1947 i els anys 80, segon ha informat el ministeri de Cultura. Sergi i Octavi Centelles, els fills del fotògraf, l'han cedit en règim de dació al ministeri de Cultura per a la seva custòdia de manera única, permanentment i indivisible al CDMH.
Després de viure vuit anys exiliat a França, Octavi Centelles (València 1909 - Barcelona, 1985) va ser jutjat i inhabilitat i no va poder tornar a exercir com a fotoperiodista quan va tornar a Espanya després de la Guerra Civil. Només va poder treballar per a agències de publicitat i empreses, i va desenvolupar, a més, un important vessant com a retratista. Va fotografiar Salvador Dalí, el tenor Hipólito Lázaro, el ciclista Federico Martín Bahamontes, Louison Bobet, el primer guanyador del Tour de França, el torero mexicà Carlos Arruza o Xavier Cugat, un dels difusors més importants de la música cuba