El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dijous, 12 de gener del 2012

París mostra Walter Benjamin.

L'arxiu Benjamin.
París, la “ciutat mirall”, que li inspirà l'obra dels Passatges, està fent seu Walter Benjamin (Berlín, 1892 - Portbou, 1940), filòsof, escriptor i crític visionari, que ha deixat una petjada inesborrable en l'anàlisi i vivència històrica del segle XX. Una tardor de conferències a la Bibliothèque Nationale i la mostra fins al 5 de febrer de Walter Benjamin Archives, al Musée d'Art et d'Histoire du Judaïsme, marquen una fita en el desplegament dels Arxius Walter Benjamin de Berlín.
 
WB col·leccionista.
Per primer cop, aquests arxius surten a la llum i s'obren com una constel·lació de pensaments, imatges, experiències, idees, esperances, fitxes, com un inventari de troballes disperses, un collage entre pensament i realitat. La seva passió per les coses petites, patent a les micrografies dels seus escrits, i la quotidianitat, fa que ens trobem textos cabdals del segle XX com ara la seva reflexió sobre la pèrdua d'aura de l'obra d'art escrita damunt un paper de l'aigua S. Pellegrino. La col·lecció de joguines russes, la de postals de viatges que ja va començar d'infant i fotos biogràfiques inèdites de Benjamin, tanquen aquesta visió del Walter Benjamin arxivista, a qui el nazisme va transformar de viatger apassionat en refugiat apàtrida.
 
 
 

L'exili.
Benjamin se suïcidà a Portbou el 26 de setembre del 1940, després de travessar els Pirineus quan fugia cap als Estats Units en saber que havia de ser repatriat. Memorial Democràtic i l'Ajuntament de Portbou havien fet passos endavant els darrers anys per fer seu Walter Benjamin i engegar les obres de l'Espai Walter Benjamin de la Memòria, una porta de Catalunya oberta a la internacionalització sempre tan desitjada. L'anunciada pèrdua d'un notable ajut dels fons europeu ja concedit perquè el municipi no ha executat les obres compromeses amb un altre ajut de la Generalitat i aquesta l'ha retirat, és més que una mala notícia. Al poble li fan falta moltes coses, però aquest és un projecte vital per a la seva supervivència.