El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dissabte, 28 de desembre del 2013

Dietmar Post: "Van enganyar els colons des del principi"

Va descobrir el nom de Llanos del Caudillo viatjant per una autopista de Castella-la Manxa.

Sílvia Marimón 

Quan el vam visitar vam descobrir un poble artificial. Tot era nou. No té res a veure amb la resta de pobles de Castella. No va ser fàcil que la gent parlés amb nosaltres. Molts encara tenien por. Amb un dels personatges vam trigar quatre anys a poder parlar-hi. Hem donat veu a tothom, tant a les víctimes com als que defensen Franco. 

Han investigat durant més de deu anys el passat de les colònies franquistes. Què han descobert?

Va ser un engany des del principi. Mentre gravàvem, el 2008, van fer tasques de neteja en una finca que hi ha a dos quilòmetres de Llanos del Caudillo. Era la finca on es reunien els caps del poble per fer festes durant el franquisme. És a dir, el capellà, l'alcalde del partit únic, els majorals i alguns dirigents falangistes. Era una finca luxosa: als anys 50 tenia piscina! Allà van trobar-hi una pila de documents. Els anaven a cremar, però els vam poder salvar. Els documents constaten la vigilància a la qual eren sotmesos els colons. Els vigilaven i anotaven diàriament el que feien. Van prometre als colons que si entregaven el 51% de la collita durant 25 anys, els donarien la casa i sis hectàrees de terra. No ha estat així. Algú va marxar amb els diners. 

El film incomoda els espanyols?

Sí. Van voler segrestar el film abans de l'estrena al festival de cinema de Valladolid. Crec que el rebuig es produeix perquè revela la ignorància que tenen els espanyols de la seva pròpia història. 

¿Es podrà tornar a veure Los colonos del Caudillo a Espanya?

Farem una projecció a l'abril a Llanos del Caudillo. Després volem organitzar un cine ambulant a l'estil de les missions pedagògiques de la Segona República, als anys 30. Anar amb la pel·lícula a cinemes, centres culturals, escoles, universitats... i organitzar debats i taules rodones.