El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

diumenge, 29 de desembre del 2013

La llei truncada de Federica Montseny


Federica Montseny, ministra de Sanitat, intervenint en un míting l'any 1936. 

La norma republicana redactada per Félix Martí Ibáñez, validada pels consellers Pere Herrera (Sanitat i Assistència Social) i Rafael Vidiella (Justícia), signants del decret amb Josep Tarradellas, serviria després de base al govern socialista de Francisco Largo Caballero per aprovar una norma per a tot l'Estat, la primera que es plantejava a Espanya. 

L'encarregada d'emprendre aquella iniciativa durant la Segona República espanyola va ser la també membre de la CNT Federica Montseny, en aquell moment ministra de Sanitat. Montseny, la primera dona ministra de l'Europa Occidental, va exercir de titular del ministeri des del novembre del 1936 fins al maig del 1937, i va haver de lluitar amb companys del seu propi govern per convèncer-los de la necessitat de portar a terme aquella reforma. També va plantejar obrir espais d'acollida per a infants o menjadors per a embarassades, on poguessin tenir una bona alimentació. 

La seva sortida de l'executiu espanyol, després dels Fets de Maig del 1937, va truncar un projecte que no arribaria a aplicar-se. El franquisme va esborrar tots aquells canvis. Federica Montseny hauria d'esperar gairebé cinquanta anys per comprovar que el dret a l'avortament fos reconegut a l'estat espanyol.