El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dissabte, 26 de desembre del 2009

COL.LOQUI Reflexionant l'exili .L'aproximació a l' experiència de l'exili republicà entre la història ,l'art i el testimoniatge.(2)

COL.LOQUI Reflexionant l'exili .L'aproximació a l'experiència de l'exili republicà entre la història ,l'art i el testimoniatge.

El divendres 20 de novembre del 2009 vaig assistir a la ponència de Jordi Guixé:PERSECUCIÓ POLÍTICA I EXILI: EL CAS DELS REPUBLICANS ESPANYOLS I CATALANS A LA FRANÇA DE POSTGUERRA. Jordi Guixé explicà les diferents formes d'espionatge i d'evasió que organitzaren les catalans i espanyols favorables al general Franco:

L'escriptor Josep Pla empordanès i català prengué partit a favor del general Franco.Va participar en una xarxa d'espies franquistes a la població de Marsella.

Josep Pla:

Xarxes d'evasió :
I finalment Jordi Guixé ens parlà de les activitats de Pedro Urraca Rendueles com a policia franquista,repressor dels exiliats republicans catalans i espanyols, colaborador de la Gestapo i"beneficiari" de la persecució dels jueus a Paris.


vídeos "La boira negra"


Capítol 1: L'enviat de Hitler

http://www.tv3.cat/videos/677249
Capítol 2: Fugint dels nazis

http://www.tv3.cat/videos/687189

Capítol 3: Colònia Alemanya

http://www.tv3.cat/videos/723719

Capítol 4: Teranyina nazi

http://www.tv3.cat/videos/745639


Sense ficció - 10/12/2009

Camp d'Argelers
Estrenem el documental "Camp d'Argelers" l'any del 70 aniversari de la retirada republicana. Un documental que va més enllà dels tòpics per explicar què va significar realment aquest camp de concentració per a uns cent mil republicans catalans i espanyols que fugien del franquisme. És un document únic que mostra com va ser la vida al camp de concentració republicà, incloent-hi entrevistes a més de vint testimonis directes, imatges d'arxiu i fotografies inèdites, així com escenes dramatitzades de la vida quotidiana al camp.
http://www.tv3.cat/videos/1681659