El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dimarts, 29 de desembre del 2009

Josep Pla espia de Franco .

Josep Pla va ser un espia de Franco. Si consultem la pagina web de la Fundació Josep Pla ens diu:"Amenaçat de mort com altres periodistes pròxims a la Lliga, deixa la Catalunya republicana el setembre de 1936.Viu refugiat a Marsella amb Adi Enberg que treballa per als serveis d'informació i propaganda franquistes a l'estranger. Arriba a Barcelona el gener de 1939 amb les tropes franquistes i, poc temps després, s'instal·la a l' Empordà."La xarxa d'espionatge en la qual Josep Pla va participar va ser dirigida per Josep Bertran i Musitu i finançada per Francesc Cambó.Aquesta participació de l'escriptor a la xarxa d'espionatge franquista i la seva entrada a Barcelona el gener de 1939 ha estat considerada per una part de la intelectualitat catalana i empordanesa com a un fet anecdòtic i circumstancial.Algunes veus creuen injust que no obtingués el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.En aquest procés de dignificació nacional tenim el llibre d'Enric Vila : El nostre heroi Josep Pla on en Josep Pla és un lluitador catalanista i gairebé independentista!
Josep Pla és una gran conreador de la prosa en llengua catalana i això ningú pot discutir-ho.Respecte als seus articles periodístics hi ha importants ombres de l'autoria d'alguns dels seus articles com a corresponsal. D'això a considerar-lo com el nostre heroi hi ha un abisme. O poder tenim pocs herois i cal recuperar-ne alguns de força dubtosos? O poder és una forma de vendre llibres? O poder és un nou mètode de reescriure el franquisme i la transició política?







Durant molt de temps s'ha parlat de la col·laboració de l'escriptor Josep Pla amb el règim de Franco. Ara, per primera vegada, un document policial francès l'implica directament de ser un agent franquista. Se'n fa ressò el número de la revista "Sàpiens", que es publica aquest dijous.