El Bloc de l'Albert

La meva foto
Roses, Alt Empordà
Catedràtic de Geografia i Història a l'INS "Cap Norfeu" de Roses (Alt Empordà)

dijous, 31 de desembre del 2009

Exposició: "Colònies industrial" al Museu d'Història de Catalunya.



El Museu d’Història de Catalunya presenta l’exposició Colònies Industrials sobre el fenomen històric i social de les colònies industrials. La mostra explica de forma didàctica i entretinguda la vida al voltant de la fàbrica i com funcionaven organitzativament i social (els seus horaris i ritmes de treball, la vida social i el lleure dels seus habitants), alhora que mostra com eren arquitectònicament i perquè se situaven geogràficament als llocs on podien explotar els recursos naturals i on es podien construir línies ferroviàries de transport de matèries primeres i mercaderies.Aquest fenomen va lligat a l’aprofitament de l’aigua com a model energètic català, un important precedent en l’ús d’energies alternatives, i que tenia com a rerafons la mancança de gran fonts d’energia i matèries primeres. Però l’exposició també mira cap endavant plantejant les alternatives de futur del nostre passat industrial, tot recuperant la memòria històrica (amb especial atenció als testimonis gràfics i orals que els protagonistes o les seves famílies han aportat).
L’exposició ha estat comissariada per l’historiador Carles Enrech i el periodista Xavier Martí i presenta un plantejament museogràfic de gran impacte i atractiu visual amb l’ús d’audiovisuals i escenografies que recreen els espais de les colònies. La mostra es pot visitar al Museu d’Història de Catalunya de l’1 de desembre de 2009 al 7 de març de 2010 i està coorganitzada pels Departaments de Cultura i Mitjans de Comunicació, a través del Museu d’Història de Catalunya, i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.





Noticies recents relacionades amb les colònies industrials:

L'any de les Colònies industrials.


La Ruta de les Colònies Industrials del Berguedà entra en la recta final de les obres de millora.

El Pla Director Urbanístic de les colònies industrials del Llobregat preveu la creació d'un fons per la seva millora.


El Govern estudia posar indicatius de les colònies industrials a l'eix.


Pàgines web interessants relacionades amb les colònies industrials:

Visita a l'exposició sobre les colònies industrials


Consorci Alba-Ter

Parc Fluvial del Llobregat

La industrialització al Baix Llobregat, dels inicis a la guerra civil.


Vídeo :

Material sensible - 22/10/2008 Joan Picas

La segona meitat del segle XX va ser un moment de grans canvis en la societat catalana. Faltava poc perquè es renovessin els models de vida i de treball vigents durant més d'un segle i alguns dels pilars productius del país, com les colònies industrials, estaven a punt de desaparèixer. Joan Picas, l'autor d'aquestes pel·lícules, vivia a l'Ametlla de Merola, una de les petites colònies tèxtils que poblaven el Llobregat.

http://www.tv3.cat/videos/759099